Vítkovická nemocnice otevřela renovované iktové centrum

22. 2. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vítkovická nemocnice v Ostravě otevřela zrekonstruované iktové centrum a jednotku intenzivní péče. Nemocnice si od centra slibuje kvalitnější a hlavně včasně zahájenou léčbu mozkových příhod. Kompletní přestavba stála 37 milionů korun.


Nemocnice vybudovala nové neurologické oddělení, včetně ambulantního traktu a renovovala také mezioborovou jednotku intenzivní péče interních oborů, která navíc získala nové přístroje za více než dva miliony korun, řekla ČTK mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Stavebních úprav se dočkala dvě patra pavilonu F, kde se iktové centrum nově nachází. Ve třetím patře vybudovala nemocnice nové neurologické oddělení s 30 lůžky, včetně dvou nadstandardních pokojů, v prvním patře je pak renovovaný ambulantní trakt se zázemím pro personál. Přestavba trvala zhruba půl roku.

Podle Szotkowské je výhodou nového centra pro léčbu mozkových příhod především umístění urgentního příjmu a diagnostických přístrojů, jako je magnetická rezonance a CT, na jednom pracovišti. „Nejenže se zlepší komfort pacientů, ale zrychlí se i diagnostika a léčba nemocných, což sníží i tíži postižení po cévní mozkové příhodě,“ uvedla Szotkowská.

Vítkovická nemocnice je od roku 2010 součástí národní sítě iktových center. V centru se léčí jak pacienti s ischemickými cévními mozkovými příhodami, způsobenými uzavřením mozkové tepny, tak pacienti s krvácením do mozku. Ročně má vítkovické iktové centrum zhruba 500 pacientů.

Mluvčí připomněla, že cévní mozkové příhody jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u lidí středního a vyššího věku. Nemocnost v Česku je navíc až trojnásobně vyšší oproti ostatním vyspělým státům Evropy.

„Proto byla v České republice vytvořena národní síť iktových center, jejímž prvořadým cílem je zkvalitnit léčbu tohoto onemocnění,“ doplnila Szotkowská. Mozková příhoda může postihnout už lidi ve středním věku, nejčastěji však od 55 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?