Vítkovická nemocnice se postupně změní k nepoznání

17. 4. 2011 10:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Pavilony ostravských nemocnic procházejí obnovou. Zásadní "omlazení" čeká hlavně Vítkovickou nemocnici.


Pacienti Vítkovické nemocnice se budou léčit v modernějším prostředí. Začala komplexní revitalizace nemocničních budov v celém areálu. „Modernizace, která potrvá do listopadu letošního roku, přijde na více než jednačtyřicet milionů korun,“ uvedla mluvčí holdingu Agel, jehož je Vítkovická nemocnice součástí, Hana Szotkowská. Upřesnila, že zcela nový kabát dostanou pavilony chirurgie, gynekologickoporodnický, interna a ředitelství.

„Součástí obnovy bude kompletní zateplení budov a střech, položení nové hydroizolace, výměna oken a dveří, nové fasády a další,“ popsal ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Protože budovy nemocnice jsou součástí městské památkové zóny, bude nutné dodržet členění, profily a barevnost měněných oken. Památkáři a útvar hlavního architekta města předepsali také barvy fasád. „Výměnou výplňových prvků fasád nedojde k degradaci objektů z hlediska architektonické nebo historické kvality,“ tvrdí Szotkowská.

Během rekonstrukce nebude zdravotní péče na jednotlivých odděleních nemocnice redukována. Pacienti by však měli počítat s drobnými problémy, které mohou vzniknout v souvislosti s nutnými stavebními úpravami. Nemocnice bude muset například krátkodobě uzavírat některá parkovací místa nebo zahrazovat prostor pro zabránění vjezdu vozidel.

Rekonstruuje se i v Městské nemocnici Ostrava. Začátkem dubna se začala modernizovat budova dětského lékařství. Stavbaři finišují s úpravami porodnice, snaží se, aby rekonstrukce skončila v polovině května a od června tu mohly maminky rodit v novém. Skončily stavební práce na kardiocentru, v současnosti se na pracoviště dodává nová technologie, pacienti se sem vrátí v květnu. Tři měsíce už slouží pacientům nově zrekonstruovaná budova kliniky nukleární medicíny ostravské fakultní nemocnice. Podařilo se tu také přeorganizovat systém péče tak, aby byl pro nemocné více komfortní. Kromě modernizace budovy došlo i k modernizaci přístrojového vybavení. V ostravské fakultní nemocnici nyní probíhá kompletní rekonstrukce urgentního příjmu a traumatologie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?