Vláda asi bude proti Rathově předloze o neziskových nemocnicích

2. 4. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda patrně nebude souhlasit s předlohou vazebně stíhaného poslance Davida Ratha, která by umožnila vznik neziskových nemocnic. Kabinet na středečním zasedání podle předběžného stanoviska uvede, že norma by dostupnost zdravotních služeb nezajistila.


Poukáže taky na to, že úpravu veřejné prospěšnosti už obsahuje nový občanský zákoník, který bude platit od příštího roku.

Rath, jenž je stíhaný v souvislosti s dřívějším působením ve funkci středočeského hejtmana pro podezření z korupce, poslal z vazby do Sněmovny už 12 předloh. Dolní komora je zatím projednávat nemůže; jednací řád totiž předpokládá, že je navrhovatel uvede osobně. Soud nyní rozhodl, že poslanec by se mohl dostat z vazby na dvoumilionovou kauci; státní zástupce se ale odvolal.

Zrušení původní normy o neziskových nemocnicích prosadila vládní koalice předloni. Poukazovala na to, že za pět let její platnosti nebyla nikdy využita. Opozice tehdy namítala, že jde o další krok k privatizaci lůžkových zařízení.

Neziskové nemocnice by mohli podle nynější předlohy zakládat stát, kraje, obce i soukromníci. Na řízení by se podílela správní rada. Veškerý zisk takové nemocnice by mohl být využit jen na zajištění její činnosti. Nemocnice by neplatila daně, nemohla by podléhat exekuci a nesměla by také poskytovat úvěry nebo ručení za jiné fyzické nebo právnické osoby.

Rozsah poskytované péče a spádové oblasti neziskových nemocnic by stanovovalo ministerstvo zdravotnictví na návrh krajů a zdravotních pojišťoven. Nemocnice by zajišťovaly i pohotovostní služby včetně stomatologické péče, případně i záchrannou službu.

„Návrh zákona stanovuje podmínky pro poskytování zdravotních služeb neziskovými nemocnicemi v rozporu s platnou právní úpravou, a to zejména se zákonem o zdravotních službách,“ uvádí návrh vládního stanoviska.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?