Vláda asi odsouhlasí zrušení zákona o neziskových nemocnicíc

13. 3. 2011 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda vydá patrně souhlas se zrušením zákona o neziskových nemocnicích, jak navrhují koaliční poslanci včetně ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).


Norma je podle předkladatelů nekoncepční, rozporná a nefunkční; její část navíc zrušil zhruba před čtyřmi lety Ústavní soud. Kabinet posoudí předlohu ve čtvrtek. Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath krok koalice již dříve zkritizoval.

Zákon prosadily v minulosti ČSSD a KSČM. Ústavní soud zrušil v září 2006 na podnět senátorů ODS ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové. Možnost zřízení neziskových nemocnic však zůstala zachována. Předkladatelé návrhu na zrušení celého zákona poukazují na to, že dosud v Česku žádná nezisková nemocnice nevznikla.

Neziskové nemocnice by měly například právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a byly by osvobozeny od daně z příjmů. Podle některých politiků by byla tato zařízení zvýhodněna proti jiným.

Zrušení zákona je podle Ratha snahou připravit půdu pro privatizaci nemocnic. Středočeský kraj v čele s Rathem se už delší dobu snaží převést své nemocnice na neziskové, ministerstvo zdravotnictví dokonce čelí žalobě. Pokud bude zákon zrušen, podle předkladatelů návrhu bude řízení o převedení nemocnic na neziskové zastaveno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?