Vláda asi podpoří zúžení nutnosti vstupních lékařských prohlídek

15. 10. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda patrně podpoří poslaneckou novelu, která zmírňuje povinnost vstupních lékařských podmínek. Lidé, kteří by chtěli pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, by museli podle předlohy k lékaři jen v případech, pokud by vykonávali rizikovou práci.


Kabinet projedná novelu ve středu, podle návrhu stanoviska k ní bude mít některé připomínky.

Ministři patrně doporučí zákonodárcům zvážit ustanovení, které by umožnilo převážně zdravotnickým zařízením poskytovat prohlídky svým zaměstnancům prostřednictvím vlastního lékaře. Podle Úmluvy o závodních zdravotních službách má být totiž takový lékař pracovně nezávislý na zaměstnavateli. Předloha by se také měla upřesnit tak, aby nepůsobila problémy při výkladu.

Nutnost zdravotních prohlídek i pro brigádníky zavedla zdravotnická reforma platná od dubna. Sněmovna podpořila už na minulé schůzi návrh opoziční ČSSD, podle které by se tato povinnost zúžila pouze na pracovní poměr.

Nynější předlohu podala skupina vesměs koaličních poslanců v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Její autoři poukazují na to, že i brigádník může vykonávat těžší práce a vstupní prohlídka by byla v takových případech namístě. Předloha by navíc dala zaměstnavatelům pravomoc vyžadovat vstupní prohlídku i pro lehčí práce v případě, že by měli pochyby o tom, zda ji uchazeč-brigádník zvládne.

Předloha ČSSD zamířila do zdravotnického výboru. Je možné, že výbor ji nahradí a doporučí ji Sněmovně schválit ve znění Hegerova návrhu, pod nímž jsou podepsáni i poslanci ODS, VV a LIDEM.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?