Vláda chce příští rok snížit ztrátu VZP o šest miliard

1. 12. 2006 9:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Ztráta Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) letos dosáhne 8,5 miliardy korun, příští rok ji chce vláda snížit na 2,5 miliardy. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) to řekl novinářům po po nočním jednání kabinetu, který schválil zdravotně-pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2007...


Praha -

„Pro rok 2007 jsme odsouhlasili ambiciózní plán, že by se tato ztráta mohla snížit na 2,5 miliardy,“ uvedl ministr. Lepšící se hospodaření největší pojišťovny v zemi podle něj způsobily zvýšené platby státu za děti, důchodce a další státní pojištěnce. „Není to způsobeno žádnými rozhodnutími z minulosti, rozhodně to není způsobeno nucenou správou,“ připomněl Julínek kontroverzní rozhodnutí svého předchůdce Davida Ratha (ČSSD).

Plán na oddlužení VZP do dvou let oznámil v září ředitel VZP Pavel Horák, který převzal největší zdravotní pojišťovnu v zemi se 6,5 milionu pojištěnců v květnu po ukončení nucené správy. Uvedl tehdy, že pokud sněmovna schválí zdravotně-pojistný plán na příští rok, propad VZP klesne v roce 2007 na 2,5 miliardy a do dvou let bude VZP zcela bez dluhů a lékařům a nemocnicím bude za léčení platit včas.

Příští rok ovšem Julínek plánuje zavést zásadní reformní kroky ve zdravotnictví, protože další navyšování plateb státu je podle něj velmi problematické.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?