Vláda dostala už dva nové návrhy novely o úplném rušení poplatků

20. 2. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh novely předložil Moravskoslezský kraj. Zdůvodnil to tím, že zavedení regulačních poplatků veřejnost přijala s nevolí. Podle zprávy k zákonu způsobilo placení to, že "se mnozí občané vyhýbají návštěvě u lékaře, aby nemuseli vynakládat prostředky"...


Vláda má na stole už dva nové návrhy novely o úplném rušení zdravotnických poplatků. S prvním přišli poslanci KSČM, druhý předložil nyní Moravskoslezský kraj. ČTK má texty norem k dispozici. Poté, co zákony projedná vláda, se dostanou do sněmovny. Dolní komora by se jimi mohla zabývat nejdřív v březnu.

Prezident republiky přitom teprve ve středu podepsal zákon s novou úpravou systému, kterou minulý týden prosadila ve sněmovně koalice. U lékaře tak například přestanou platit děti do 18 let. Jim a lidem nad 65 klesne ochranný limit na výdaje z 5000 na 2500 korun. Levice se snažila poplatky úplně odbourat, ale neuspěla.

Návrh novely na zrušení všech poplatků nyní předložil Moravskoslezský kraj. Zdůvodnil to tím, že zavedení regulačních poplatků veřejnost přijala s nevolí. Podle zprávy k zákonu způsobilo placení to, že „se mnozí občané vyhýbají návštěvě u lékaře, aby nemuseli vynakládat prostředky“. Novela má prý zaručit právo na bezplatnou zdravotní péči. Kraj navrhuje, aby ji poslanci schválili už při prvním projednávání.

Podobně svou novelu o úplném zrušení poplatků zdůvodňují i komunisti. Pod návrh zákona se podepsalo všech 26 poslanců KSČM a bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. Podle autorů by odbourání placení ulehčilo nemocným v době hospodářské krize a nezhoršovalo by jejich finanční situaci. Bylo by prý také „nejčistším řešením“ stavu v krajích.

Kraje pod vedením ČSSD totiž poplatky ve svých nemocnicích a lékárnách zrušily a za pacienty je hradí. Na dorovnání poplatků musejí nyní najít desítky milionů korun ve svých rozpočtech. Situace v jednotlivých regionech se navíc liší. Každý kraj postupuje jinak a nehradí ani stejné poplatky. Někde třeba pacienti dál platí a peníze po čase dostanou zpět, jinde podepisují darovací smlouvu.

Moravskoslezský kraj tvrdí, že zrušení poplatků nebude mít negativní dopad na rozpočty krajů. O část příjmů přijdou prý jen zdravotníci. Finance by proto měly dál dostávat pouze z pojištění jako v minulosti, uvedl kraj ve zprávě. Podle komunistů by odbourání placení mělo jen „dílčí pozitivní a negativní dopady“ na státní rozpočet a na rozpočty veřejné.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) uvedla, že se na poplatcích loni vybralo asi pět miliard korun a zhruba stejnou sumu se podařilo zdravotním pojišťovnám ušetřit díky omezení plýtvání a nadužívání péče. Ministryně tvrdí, že se peníze z výdajů na laciné léky podařilo přesměrovat do drahé léčby rakoviny či roztroušené sklerózy. Počty pacientů, kteří nákladné léčení dostali, se prý výrazně zvedly.

Vláda pověřila ministra vnitra, aby s vedením krajů o poplatcích jednal. Má prověřit nakládání s krajským majetkem. Ministr financí má zas analyzovat daňové okolnosti. Ministryně zdravotnictví už jednala se zdravotními pojišťovnami, které počínání krajů označily přinejmenším za porušování zákona o poplatcích. Také Česká lékařská komora kraje vyzvala k tomu, aby za pacienty ve svých zařízeních poplatky neplatily. Mohly by tím prý poškozovat jiné poskytovatele péče.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?