Vláda nesouhlasila s návrhem KSČM zrušit poplatky ve zdravotnictví

13. 12. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda se ve středu podle očekávání vyslovila negativně k návrhu opoziční KSČM na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. ČTK o postoji kabinetu informoval zdroj obeznámený s jeho jednáním.


Podle předběžného stanoviska pro dnešní schůzi vlády je návrh poslanců Soni Markové, Pavla Kováčika a Vojtěcha Filipa kvůli finanční situaci veřejného zdravotního pojištění nepřijatelný. Plošné zrušení regulačních poplatků by podle podkladů vedlo k zásadním problémům v systému úhrad zdravotních služeb a znamenalo by opětovné zhoršení, popřípadě i nadužívání poskytovaných zdravotních služeb.

Bez ohledu na názor vlády rozhodne o předloze Parlament. Levice se snaží vyškrtnout poplatky ze zákonů v podstatě od jejich zavedení skoro před pěti lety. Dosud neuspěla, platby nezrušil ani Ústavní soud.
Platby ve zdravotnictví se v minulosti staly jedním z hlavních témat levice v předvolebních kampaních. Ve Sněmovně se o poplatcích vedly mnohahodinové debaty.

Lidé s výjimkou dětí nyní platí u lékaře 30 korun, stejný poplatek je za recept. Při návštěvě pohotovosti lidé vydají 90 korun a za den v nemocnici stokorunu. Roční ochranný limit, do kterého se nezapočítávají platby za hospitalizaci, činí 5000 korun, u dětí a seniorů je poloviční. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o zvýšení některých poplatků.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?