Vláda odmítla návrh Davida Ratha o proplácení doplatků

14. 3. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážně nemocným dětem, seniorům nad 70 let a lidem v hmotné nouzi zřejmě nebudou zdravotní pojišťovny proplácet doplatky za léky. Tento návrh stíhaného poslance Davida Ratha dnes odmítla vláda. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr bez portfeje Petr Mlsna. Podle něj má nepříznivou situaci lidí řešit sociální, ne zdravotní systém. V Rathově novele navíc prý chyběla třeba kritéria, podle nichž by lidé měli doplatky dostávat zpět. O novele ale rozhodne až Parlament.


„Sociální situaci určitých skupin osob nelze řešit prostředky výhradně určenými k poskytování zdravotních služeb. Podpora sociálně znevýhodněných osob je plně v kompetenci systému sociálního zabezpečení, a nikoliv systému veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Mlsna.

Podle něj Rathův návrh navíc neupřesnil rozsah závažných onemocnění a nespecifikoval, které chronické choroby je možné za závažné považovat. Neobsahoval ani žádná kritéria a způsob, jak by lidé měli prokazovat, že by na proplácení doplatků za léky měli nárok, podotkl Mlsna.

Rath uvedl, že cílem jeho novely zákona o veřejném zdravotním pojištění je zvýšit humánnost systému a sociální ochranu těžce nemocných lidí v tíživé situaci. Podle stíhaného poslance současný limit na platby za léky chrání pacienty s chronickými onemocněními jen částečně.

Vláda poukazovala i na to, že by zdravotní pojišťovny musely pacientovi uhradit doplatek bez ohledu na to, že mohl mít plně hrazený či levnější lék. To by prý bylo v rozporu s podmínkou hospodárného nakládání s penězi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?