Vláda podpořila Hegerovu novelu

27. 6. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda požehnala poslaneckému návrhu novely zákona o zdravotních službách, předloženému Leošem Hegerem (TOP 09) a skupinou koaličních senátorů. Po senátorském návrhu, který již v horní komoře prošel prvním čtením, se jedná už o druhý pokus o novelizaci hlavního pilíře Hegerovy reformy zdravotnictví.


Hlavním společným rysem senátorské a poslanecké verze novely je úprava sporné povinnosti vyžadovat souhlas obou rodičů s poskytnutím zdravotních služeb nezletilému. Podle Leoše Hegera bylo toto ustanovení do zákona původně zakomponováno kvůli doporučení organizací zabývajících se lidskými právy.

Avšak právě existence tohoto ustanovení rozpoutala největší vášně mezi lékaři i pacienty, jejichž kritika se po uvedení zákona v platnost (1. dubna 2012) ukázala být oprávněná. Leoš Heger nakonec sám uznal problémy s aplikací této povinnosti do praxe a slíbil, že připraví technickou novelu. Pacienti a lékaři ho však společně se skupinou senátorů předběhli a připravili vlastní verzi.

Která verze projde?

Poslanecký návrh se kromě zmíněného ustanovení věnuje také drobným úpravám v oblasti hospitalizace pacienta bez jeho souhlasu a oznamovací povinnosti soudu, kde zavádí možnost dodatečného souhlasu s hospitalizací. Ruší také povinnost lékaře vyžadovat od pacienta opakovaný „informovaný souhlas“ s léčbou po uplynutí 30 dní a poměrně ze široka zasahuje do podmínek pro klinickou a praktickou výuku budoucích zdravotníků.

Změny, které přináší poslanecká verze novely, jsou však podle představitelů České lékařské komory (ČLK) nedostatečné. Přestože prezident ČLK Milan Kubek přiznává, že poslanecký návrh přináší jistý pozitivní posun, jednoznačně preferuje senátorskou verzi, kterou ČLK společně se Svazem pacientů ČR prakticky připravila a která prý přináší hlubší změny.

Aktuální stanovisko vlády k poslaneckému návrhu novely zákona o zdravotních službách není pro zákonodárce závazné. To, které verzi dá nakonec parlament přednost, zůstává nadále otázkou.

Dokumenty ke stažení

Senátní verze ZDE

Poslanecká verze ZDE


Komentář Milana Kubka

ČLK se marně snažila zabránit schválení špatného „Julínkova“ zákona. Poté jsme déle než měsíc vyzývali ministra Hegera, aby nepříjemnosti, které pacientům i lékařům způsobil, rychle napravil. Vzhledem k nečinnosti ministerstva, připravily následně společně ČLK a Svaz pacientů ČR vlastní návrh novely zákona o zdravotních službách, který předložily 17. 5. 2012 Senátu ČR.

Návrh si osvojili místopředsedkyně Senátu PaeDr. Alena Gajdůšková a senátor prof. Jan Žaloudík, kteří návrh představili novinářům na společné tiskové konferenci s prezidentem ČLK.

Ať už nic nevymýšlí

Dne 14. 6. 2012 byl hlasy senátorů napříč politickým spektrem návrh schválen Senátem ČR a předán Poslanecké sněmovně ČR spolu s usnesením žádajícím urychlené projednání a přijetí změny zákona ve zrychleném režimu hned v tzv. prvním čtení. Pokud jde panu ministrovi o řešení problému, pak nechť podpoří senátní návrh a pokud možno již nic nevymýšlí.

Ministerský návrh novely zákona o zdravotních službách, jehož tvorby se spoluúčastnil také ředitel právního oddělení ČLK JUDr. Mach, je sice rovněž přínosem oproti současně platné právní úpravě, avšak na rozdíl od senátního návrhu zpracovaného ČLK řeší pouze poskytování péče nezletilým pacientům a ruší povinnost vyžadovat po třiceti dnech opakovaný souhlas pacienta s léčbou. Ostatní problémy řešené komorovým návrhem opomíjí.

Podpořte senátní verzi

Komora tedy vyzvala ministra Hegera, aby podpořil ze strany ČLK ve spolupráci se Svazem pacientů ČR vypracovaný návrh novely zákona, který řeší širší okruh problémů způsobených zákonem o zdravotních službách a který může nabýt účinnosti dříve, než návrh připravovaný Ministerstvem zdravotnictví ČR. Zdá se, že marně. Schopnost přiznat vlastní chybu zřejmě nepatří do výbavy pana ministra Hegera. Škoda…

(zaznělo v diskuzi na www.Zdravi.Euro.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?