Vláda přerušila jednání o platbách za státní pojištěnce

16. 6. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda se nedohodla na zvýšení odvodů na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Podle informací ČTK jednání o návrhu přerušila. O návrhu ministerstva zdravotnictví, které chce zvýšit platby za státního pojištěnce z nynějších 845 korun za měsíc na 904 korun, přitom už vládní politici opakovaně diskutovali. Proti se zatím vždy postavil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.


Nárůst odvodů za státní pojištěnce odůvodňuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) tím, že tato skupina čerpá ze zdravotního pojištění největší díl. Stát přitom za tuto kategorii platí nejméně. I lidé zcela bez příjmů platí měsíční pojistné 1242 korun, tedy téměř o polovinu víc. Navýšení by ročně do zdravotnictví přineslo dalších 4,3 miliardy korun, letos stát vydá za své pojištěnce 62 miliard, zdravotní pojišťovny mají na péči 250 miliard korun.

Babiš svůj nesouhlas s nárůstem odvodů opakovaně zdůvodňoval potřebou nejprve učinit hospodaření v resortu transparentnějším. O návrhu měly vládní strany diskutovat na koaliční radě. K bodu se má kabinet vrátit na svém zasedání příští týden.

V návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá Babiš s růstem plateb za státní pojištěnce o jedno procento. V připomínkovém řízení k Němečkovu návrhu Babiš uvedl, že nárůst odvodů o 4,3 miliardy není rozpočtově krytý, stejně jako dopad do tříletého rozpočtového výhledu ve výši 13 miliard. Navrhuje proto příští rok přidat na státní pojištěnce částku 600 milionů korun.

Babiš v připomínkovém řízení rovněž uvedl, že platba za státní pojištěnce byla zavedena jako dočasný a doplňkový zdroj, který měl být utlumován, jak budou narůstat příjmy z výběru veřejného pojistného a připojištění. Podle Němečka ale ze žádného právního předpisu dočasnost platby státu nevyplývá. Navíc podíl platby státu na celkových příjmech veřejného zdravotního pojištění klesl od zavedení z 29 procent na nynějších 25 procent, uvedl.

S pravidelnou valorizací plateb státu počítá Němeček v návrhu zákona od roku 2017. Pozastavením valorizace v letech 2010 až 2013 přišlo podle něj zdravotnictví o 19 miliard korun, které by jinak dostalo od státu. Babiš tvrdí, že za roky 2014 až 2016 dostane zdravotnictví 26 miliard korun navíc, které by mělo využít například na zvýšení platů lékařů a dalšího zdravotnického personálu.

Němeček odůvodnil svůj návrh tím, že jsou potřeba peníze na zvýšení platů zdravotníků. Podle údajů lékařské komory opouští ČR ročně pětina čerstvých absolventů medicíny. „Finanční prostředky, které ČR vynaložila na vzdělávání lékařů, tak nepřinášejí užitek českým pacientům,“ uvedl ministr s tím, že personální situace zdravotnictví je dlouhodobě neudržitelná. Vedle lékařů chybějí v nemocnicích i sestry.
Kompromis se snažila nalézt vládní zdravotnická komise, na závěrečném stanovisku k navýšení odvodů se nedohodla.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se již nechal slyšet, že pokud nebude navýšení plateb za státní pojištěnce součástí návrhu rozpočtu na příští rok, sociální demokraté ho jen těžko podpoří.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?