Vláda projedná komisi, jež vybere provozovatele letecké záchranky

25. 7. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Provozovatele šesti základen letecké záchranné služby na roky 2017 až 2020 vybere devítičlenná hodnoticí komise. Seznam členů, včetně devíti náhradníků, předkládá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve středu vládě.


Vedle zástupců jeho ministerstva jsou v komisi zástupci ministerstev obrany, vnitra a Policie ČR, tedy složek, které budou zajišťovat provoz čtyř základen, jichž se výběrové řízení netýká.

V předkládací zprávě, již ČTK získala od ministerstva zdravotnictví, se uvádí, že na konci roku vyprší platnost smlouvy s Alfa-Helicopter a DSA z října 2008. Veřejná zakázka je pro šest z deseti základen - jde o Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Ostravu, Olomouc a Jihlavu. Základna Ostrava je provozována v režimu 24hodinové pohotovosti, ostatní v režimu denní pohotovosti. Předpokládaná hodnota zakázky je 1,2 miliardy bez DPH.

Zájem už projevila společnost DSA, která nyní provozuje vrtulníky na čtyřech základnách. Společnost Alfa-Helicopter po ohlášení změn v podmínkách výběrového řízení, jimiž se zkrátila doba provozování základen z osmi na čtyři roky a klesl i počet základen z osmi na šest, oznámila ukončení činnosti. O její dvě základny bude usilovat DSA.

Možné varianty vývoje po roce 2020 posuzuje sedmičlenná pracovní skupina zřízená z rozhodnutí vlády. Leteckou záchranku by mohl zajišťovat stát, buď ministerstvo obrany nebo vnitra, případně nezisková organizace státu, státní podnik či nezisková organizace krajů. V úvahu připadá i zachování současného modelu, kdy službu zajišťují soukromé firmy.

Nyní provozují po jedné základně Policie ČR a Armáda ČR, po čtyřech DSA a Alfa-Helicopter. Od ledna 2017 převezmou armáda a policie každá jednu další základnu. O zbylých šesti má ještě letos rozhodnout výběrové řízení.

Navržení členové hodnotící komise

Milan Brázdil, Letecká záchranná služba Olomouckého kraje

Martin Mareš, Úřad pro civilní letectví Ministerstva dopravy

Michal Mareček, Agentura vojenského zdravotnictví

Ondřej Drnovec, ministerstvo obrany

Pavel Nepovím, ministerstvo vnitra

Václav Sládeček, Letecká služba Policie ČR

Martina Novotná, ministerstvo zdravotnictví

Radek Policar, ministerstvo zdravotnictví

Zdeněk Vališ, ministerstvo zdravotnictví

Navržení náhradníci

Pavel Matoušek, Úřad pro civilní letectví

Josef Pospíšil, Úřad pro civilní letectví

Zdeněk Pašek, Agentura vojenského zdravotnictví

Petr Šafařík, ministerstvo obrany

Lenka Rašovská, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Zdeněk Balcar, Letecká služba Policie ČR

Jan Marounek, ministerstvo zdravotnictví

Michaela Povolná, ministerstvo zdravotnictví

Radim Bureš, ministerstvo zdravotnictví

(Zdroj: ministerstvo zdravotnictví)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?