Vláda rozhodla zrušit novelu zákona o úrazovém pojištění

22. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda včera podle očekávání vyhověla návrhu ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a rozhodla o zrušení novely zákona o úrazovém pojištění. Plyne to z výsledků jednání vlády uveřejněných na jejím webu. Zastaveny tak jsou všechny práce na úpravách nynějšího zákona. S debatou a přípravami by se nyní začne od počátku.


Novela měla upravit už přijatou kontroverzní normu, podle které měla od příštího roku úrazové pojištění od dvou komerčních pojišťoven převzít Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Odbory i zaměstnavatelé nová pravidla kritizovali a žádali jejich zrušení.

Ministr Drábek tento týden v rozhovoru pro ČTK uvedl, že vládě navrhne, aby se vrátila do bodu nula, což dnes kabinet učinil.

Také podle legislativní rady vlády je už přijatý nový zákon neopravitelný a nemá smysl se snažit ho předělávat. Debata o tom, jestli Česko jiný model úrazového pojištění potřebuje a jaký by případně měl být, tak zřejmě začne zcela od začátku.

Úrazové pojištění mění zákon, který sice začal platit v roce 2006, ale pořád ještě není účinný. Jeho účinnost se totiž několikrát odsouvala, naposledy na leden 2013. Nově by podle normy měla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vybírat pojistné jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úraze či s nemocí z povolání by pak hradila rentu. Dosud se pojišťují zaměstnavatelé u dvou komerčních pojišťoven, odškodnění se pak platí z tohoto pojištění. S novelou přišlo před nedávnem ministerstvo práce, návrh upravoval třeba výši měsíční renty.

Zaměstnavatelé a odboráři odkládaný model dlouhodobě kritizují. Podle nich by jen zhoršil situaci zaměstnanců i firem a byl by administrativně náročný. Navíc prý nepamatuje ani na předcházení úrazům či na rehabilitaci po nich.

Podle vládních podkladů bylo důvodem odkladů zákona a s ním i nového systému to, že v rozpočtu nebyly peníze a ČSSZ by vše kapacitně nezvládla. Pokud by vláda novelu neschválila a přípravy stopla, už přijatou a platnou novou normu to neovlivní. Musela by se zákonem zrušit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?