Vláda rozhodne o pokračování humanitárního programu Medevac

18. 4. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo vnitra chce, aby i v budoucnu pokračoval humanitární program Medevac. Navrhuje proto použít část peněz původně určených na rozvoj zahraniční spolupráce na léčení zdravotně postižených lidí z Libye. Dnes by o návrhu ministerstva vnitra měla rozhodnout vláda.


Libye po pádu režimu Muammara Kaddáfího prochází významnými celospolečenskými změnami. Ministerstvo chce v České republice pomoci čtyřem tamním dětem s vrozenými srdečními vadami.

Pokud vláda návrh schválí, děti vyberou specialisté z FN v Motole ve spolupráci se zastupitelským úřadem v Libyi nebo prostřednictvím konzultací s lékaři v Tripolisu a Benghází.

Doprava do ČR bude zajištěna linkovými spoji. Vnitro odhaduje celkové náklady na zhruba čtyři miliony korun. V průběhu loňského a letošního roku pět dětí z Libye se srdečními vadami léčbu v Česku podstoupilo.

Druhou část programu, v rámci které by mělo být v ČR léčeno maximálně deset dospělých Libyjců s vážnými zranění z válečného konfliktu, bude zajišťovat ministerstvo zdravotnictví. Dopraveni do Čech by měli být zranění vojenským speciálem. Ministerstvo na jejich léčení vyhradilo zhruba šest milionů korun.

Humanitární program Medevac je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou či katastrofou postižených oblastí, které nemají v místě pobytu možnost se léčit. Od roku 1993 bylo v Česku v rámci programu léčeno celkem 136 převážně dětských pacientů z Iráku, Kosova či Bosny a Hercegoviny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?