Vláda schválila půjčku pro VZP a projednala zvýšené odvody

31. 10. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda ve středu schválila návratnou finanční výpomoc pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) 700 milionů korun a projednala posílení zdrojů pro odvody státu od listopadu o 400 milionů korun měsíčně.


Novinářům to řekl premiér Jiří Rusnok. VZP žádala 2,5 miliardy korun, protože právě tolik jí na konci roku bude chybět. Peníze mají přispět k tomu, aby největší pojišťovna udržela lhůty splatnosti za péči.

„Jak jste jistě zaznamenali, návrh na zvýšení příspěvku státu za státní pojištěnce do veřejného zdravotního pojištění již nabyl platnosti a účinnosti podle zákonného opatření a v podstatě již od měsíce listopadu bude platit stát o 400 milionů více do systému. Takže to je dohromady 800 milionů za listopad a prosinec,“ řekl Rusnok.

Ve zdravotním pojištění se očekává na konci roku schodek osm až deset miliard, celkem resort spotřebuje 290 miliard. Navýšení odvodů státu za děti či důchodce 4,7 miliardy očekávaný schodek pokryje jen zčásti.

Ministr zdravotnictví Martin Holcát už dříve řekl, že k sanaci systému by přispěl i odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Současné ministerstvo ho nemůže uskutečnit, alespoň ho tedy chystá. Odkupovat by se mohly pohledávky ve výši zhruba pěti miliard, ty mají podle Holcáta reálný podklad, celkem ale pohledávky přesahují 30 miliard korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?