Vláda schválila záměr přeměnit fakultní nemocnice na univerzitní

30. 8. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda ve středu schválila věcný záměr zákona, kterým se fakultní nemocnice mají změnit na nemocnice univerzitní. ČTK to potvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Univerzitní nemocnice mají být podle návrhu neziskové, mají být odstátněny a v zákonu má být pojistka proti jejich privatizaci.


Do řízení nebudou moci podle věcného záměru zasahovat politici. Ředitele by totiž jmenovala správní rada složená ze zástupců školy, státu a kraje. V dozorčí radě by byli zástupci státu, školy a nově i zaměstnanců. Novinkou je možnost smluvních platů. Zákon by měl platit od roku 2014.

„Proměnu fakultních nemocnic vnímáme jako jasné protikorupční opatření. Zároveň jsme rádi, že se nám povedlo charakter nemocnic vymezit na základě nového občanského zákoníku,“ sdělil legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek. Za krok kupředu považuje i to, že na řízení nemocnic se budou podílet vysoké školy, přispěje to podle Plíška k důslednější kontrole.

„Nová právní úprava umožní, aby univerzitní nemocnice byly řízeny manažerským způsobem, kdy bude jednoznačně dána odpovědnost vedoucích pracovníků za hospodaření,“ uváděly podklady pro dnešní jednání vlády. Stát by neručil za závazky univerzitní nemocnice a jejich hospodaření kvůli dluhům nedotoval, jak to dřív dělal u některých fakultních nemocnic.

Hlavní činností bude poskytování zdravotních služeb, spolupráce na praktické výuce zdravotníků a na vědecké a výzkumné činnosti.
Smlouva vymezí rozsah výuky či pracovněprávní vztahy

Po dohodě Hegera s vládními legislativci nebudou univerzitní nemocnice organizacemi neziskovými sui generis (svého druhu), jak se také uvažovalo. Určeny budou podle občanského zákoníku, který definuje nový typ neziskových organizací ve smyslu ústavů. Chystaný zákon rozvede obecná ustanovení občanského zákoníku, přitom zohlední i dohody ministerstva s univerzitami.

Na rozdíl od původního záměru nebudou univerzitní nemocnice vyjmenovány v příloze zákona, což měla být pojistka, že je mohl zrušit jen parlament. Ani tak prý nebudou moci být svévolně zrušeny. Pokud totiž nemocnice splní podmínky pro své fungování, má existenci ze zákona zaručenou.

Nemocnice získá titul univerzitní po uzavření smlouvy s lékařskou fakultou, která má akreditovaný studijní program nebo studijní obor všeobecné lékařství. Smlouva vymezí rozsah výuky či pracovněprávní vztahy, tedy rozsah úvazků a evidenci pracovní doby.

Příjmy od zdravotních pojišťoven budou univerzitní nemocnice moci použít pouze na úhradu nákladů poskytování zdravotních služeb, včetně modernizace nebo platů. Náklady na praktickou výuku studentů ponese škola.

Zákon o univerzitních nemocnicích připravoval před čtyřmi lety tehdejší ministr Tomáš Julínek (ODS). Chtěl z fakultních nemocnic udělat univerzitní zařízení v podobě akciových společností. Kritici varovali, že to je cesta k jejich privatizaci.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?