Vláda schválila zprávu k systémovým opatřením po žďárské tragédii

9. 12. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda dnes schválila zprávu, kterou po říjnové tragédii na střední škole ve Žďáru nad Sázavou sestavili na pokyn premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) šéfové ministerstev spravedlnosti, školství a zdravotnictví. Dokument obsahuje souhrn opatření, která mají zabránit opakování obdobného incidentu.


Po útoku psychicky nemocné ženy, kterou dříve soud propustil z ústavního léčení do ambulantního, zemřel ve Žďáru student a další lidé byli zraněni.

Sobotka novinářům po jednání kabinetu řekl, že se stát musí z tragédie poučit. Student ve Žďáru podle něj zahynul jako hrdina a je důležité, aby jeho smrt nebyla zbytečná a podobná věc se neopakovala. Celkově podle něj tragédie souvisí s oslabováním funkce státu.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) vyjádřila přesvědčení, že soubor opatření, který vláda posvětila, umožní minimalizovat rizika, aby se tragédie opakovala. Sama ve věci podala stížnost pro porušení zákona k Nevyššímu soudu.

„Resorty po provedených šetřeních zjistily, že v současné době neexistuje na poli bezpečnosti ve školách a školských zařízeních ani v rozhodovací praxi ve věcech ochranného léčení minimální standard, jehož důsledné dodržování by vedlo k omezení rizik spojených s bezpečností na školách, respektive s problematikou ochranného léčení,“ sdělilo ČTK již před jednáním vlády ministerstvo spravedlnosti, které zprávu předložilo.

Autoři zprávy proto navrhli několik opatření, která mají situaci změnit. Za ministerstvo školství patří mezi hlavní z nich přijetí vyhlášky o minimálním standardu bezpečnosti na školách, vytvoření Fondu pro podporu zabezpečení škol a zajištění kurzů, na kterých by se děti učily, jak se chovat v krizových situacích včetně vstupu cizího člověka do školní budovy.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) už dříve uvedl, že podle závěrů kontroly České školní inspekce je drtivá většina českých škol velmi dobře zabezpečena proti tomu, aby se do nich dostal někdo cizí. Ostatním školám chce pomoci zřízením fondu, z nějž by čerpaly peníze na zabezpečení - a to jak na technické vybavení, tak na zaplacení lidí, kteří by hlídali u vchodů do škol. Ve fondu by podle ministra měly být řádově miliony korun.

Válková ve zprávě prosazuje jako klíčové opatření přijetí nového zákona o výkonu ochranného léčení, který je v gesci ministerstva zdravotnictví. Dále chce sjednotit rozhodovací praxi soudů při změně způsobu ochranného léčení a stanovit povinnost soudu vyžadovat k tomuto řízení ve zvlášť závažných případech znalecké posudky. Hodlá také proškolit soudce i státní zástupce o problematice ochranného léčení prostřednictvím Justiční akademie.

Podle Válkové ukázala prověrka, kterou zadala po žďárské tragédii, že soudy ani státní zástupci nepostupují v případech přeměňování ústavního ochranného léčení na ambulantní jednotně. Rozhodnutí, kterým opavský soud v únoru propustil žďárskou útočnici do ambulantní péče, přestože před dvěma lety podobně zaútočila v Havířově, podle ní nebylo v souladu se zákonem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?