Vláda se vrátí k tendru na vrtulníky pro záchranku za týden

9. 2. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda odložila rozhodnutí o tendru na vrtulníky pro leteckou záchrannou službu na příští týden. Chce vysvětlit cenové posudky lišící se o dvě miliardy korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání řekl, že je třeba vypsat otevřenou soutěž tak, aby provoz letecké záchranné služby byl zajištěn ve všech krajích i po letošním prosinci, kdy vyprší současné smlouvy v osmi regionech.


Ideální by podle něj bylo, aby službu poskytovaly všude policie a armáda. Ty však už avizovaly, že na provoz vrtulníků ve všech krajích nemají kapacity.

Podle Sobotky „je třeba objektivizovat“ ceny uváděné ve dvou posudcích, které se liší zhruba o dvě miliardy korun. Rozdíl je podle ministerstva zdravotnictví dán hlavně rozdílným hodnocením životnosti vrtulníků, jeden posudek mluví o deseti letech, druhý o 50 letech.

V odůvodnění pro vládu, které má ČTK k dispozici, uvádí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předpokládanou cenu vycházející z dosavadní ceny 3,128 miliardy korun. Od Ústavu soudního znalectví v dopravě Dopravní fakulty ČVUT má potom cenový odhad na 3,788 miliardy a od Znaleckého ústavu VŠE na 1,739 miliardy korun bez DPH. Posudek s vyšší hodnotou napadlo ministerstvo financí.

Smlouvy z roku 2008 na zakázku za 3,128 miliardy korun vyprší ke konci letošního roku. Nové smlouvy by podle ministra měly být osmileté. Zakázka se rozdělí na čtyři části, aby se mohly přihlásit i menší firmy.

Ministerstvo chce po stanovení ceny třetím znaleckým posudkem stanovit maximální výši nabídkové ceny. To podle něj stačí provést až v rozhodnutí o zahájení zadávacího řízení. Nový znalecký posudek by podle Němečka mohl být hotový rychle, protože se zaměří jen na rozdílné hodnocení životnosti vrtulníků. Vyšší posudek počítá s životností vrtulníků deset let, nižší 50 let. Ani jedno není podle ministra reálné.

Leteckou službu nyní zabezpečují ministerstva obrany a vnitra, každé na jedné základně, a na dalších osmi základnách soukromé subjekty Alfa-Helicopter, s.r.o. a DSA a.s. Ministerstva vnitra a obrany už se vyjádřila, že nemají kapacity na rozšíření působnosti na další základny. Policie tak nadále má provozovat službu jen na území Prahy a Středočeského kraje a armáda v krajích Plzeňském a Karlovarském.

Chystaný tendr zahrne každodenní pohotovost vrtulníků s letovou posádkou a lety podle pokynů zdravotnického operačního střediska na osmi základnách. Každodenní pohotovost bude na základnách České Budějovice, Jihlava, Liberec, Olomouc, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Nepřetržitá 24hodinová pohotovost na základnách Brno a Ostrava.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?