Vláda USA se odvolá proti soudnímu napadení zdravotní reformy

15. 12. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké ministerstvo spravedlnosti se odvolá proti pondělnímu rozhodnutí federálního soudce ve Virginii, který označil část přelomové reformy zdravotnictví prosazené prezidentem Barackem Obamou za neústavní.


Ministerstvo je přesvědčeno, že rozsudek vycházel z právního výkladu platného pro stát Virginii, a celostátní platnost proto nemá.

Soudce Henry Hudson v pondělí zdůvodnil rozsudek argumentem, že zákon nutí jednotlivce kupovat si zdravotní pojištění. Kongres podle něj přijetím reformy překročil své pravomoci, když pod hrozbou pokuty přikázal jednotlivcům, aby si zdravotní pojištění pořídili.

Jde o první významný neúspěch reformy, jíž chtěl prezident zpřístupnit zdravotní péči milionům nepojištěných Američanů. Nařízení nicméně ještě neplatí, podle zákona vstoupí v platnost až v roce 2014.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tracy Schmalerová dnes označila virginské soudní rozhodnutí za „jeden z řady soudních výroků“ a připomněla, že čtyři jiné žaloby proti reformě byly neúspěšné. „Rozsudek z Virginie vychází z místního právního výkladu, který nelze uplatnit celostátně,“ řekla Schmalerová.

Spor podle převládajícího názoru skončí až u Nejvyššího soudu USA. Někteří experti navrhovali ministerstvu, aby ušetřilo čas a podalo odvolání rovnou k nejvyšší soudní instanci. Schmalerová však takové návrhy odmítla.

„Věříme, že spor by měl projít řádnou procedurou. Argumenty by měl vyslechnout nejprve odvolací soud, aby byly dostatečně propracovány, než se záležitostí bude zabývat nejvyšší soud,“ řekla mluvčí.

Obamovi se zdravotní reformu podařilo po dlouhém a vyčerpávajícím vnitropolitickém boji prosadit letos na jaře. Hlavní části reformy, jako je například zdravotní pojištění dostupnější pro desítky milionů nepojištěných Američanů, ale vejdou v platnost až za několik let. Prezidentovi se podle průzkumů veřejného mínění nepodařilo přesvědčit Američany o její potřebnosti. Lidé v USA spíše slyší na argumenty republikánů, že jde o nepotřebnou a nákladnou změnu.

Náklady na reformu činí 940 miliard dolarů během následujících deseti let. Za stejné období by ovšem reforma podle nezávislého odhadu měla ušetřit ze státního rozpočtu 138 miliard dolarů a v následující dekádě by úspory měly podle odhadů přesáhnout bilion dolarů. Výdaje by měly směřovat především na podporu rodinám, které si nemohou dovolit platit pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?