Vláda ve středu projedná 60 kč v nemocnici s osvobozením dětí

5. 11. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Od března 2014 by pacienti v nemocnicích, ústavech, léčebnách či lázních měli podle navržené novely zákona o veřejném zdravotním pojištění platit 60 korun za den, děti do 18 let nic. Novelu projedná ve středu vláda. Prošla už připomínkovým řízením a souhlasí s ní vládní legislativci. Ministr zdravotnictví Martin Holcát navrhuje, aby novelu projednali zákonodárci ve zkráceném řízení.


Regulační poplatek 100 korun budou platit pacienti v lůžkových zařízeních jen do konce letošního roku, k 1. lednu 2014 ho zrušil Ústavní soud jako „rdousící“. V lednu a únoru, než vstoupí v platnost novela, nebudou pacienti platit nic.

Novelu by měla vláda v demisi poslat co nejdřív nově zvolené Poslanecké sněmovně, aby ji ještě v prosinci stihla projednat, řekl ČTK legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09).

Ročně nemocnice vybraly ze stokorunových hospitalizačních poplatků 2,1 miliardy korun. Když bude obnoven poplatek 60 korun a nebudou ho hradit děti do 18 let, budou nemocnice tratit ročně miliardu, takže jim poplatky vynesou 1,1 miliardy každý rok.

Nemocnice budou v lednu a únoru za každý den odkladu přicházet o 5,8 milionu korun, za každý měsíc o zhruba 175 milionů. Pokud by výpadek trval déle, hrozí v krajním případě i omezování zdravotní péče v nemocnicích.

Některé strany mluví v programech pro předčasné volby o zrušení všech regulačních poplatků, připouštějí jen poplatek za stravu v nemocnici, a to maximálně 30 dní v roce. Ministerstvo k tomu uvedlo, že pokud by se zrušily poplatky u lékaře, na pohotovosti, v lékárně a v nemocnici, přišlo by zdravotnictví ročně o 5,5 miliardy korun.

Pokud by se omezil hospitalizační poplatek na 30 dní v roce, přišly by nemocnice ročně o zhruba 400 milionů korun, z poplatků by tak vybraly jen asi 650 milionů. Náklady na administraci poplatků či vymáhání sankcí za neplacení by tuto částku ještě snížily, poplatek by tak prý ztratil účel.

Ročně hospodaří lůžková zařízení se zhruba 113 miliardami, celé zdravotnictví spotřebuje kolem 290 miliard korun, z nich zdravotní pojišťovny uhradí 220 miliard. V příštím roce by mohly pojišťovny zaplatit zdravotní péči až za 230 miliard, protože narostou odvody státu a očekává se i vyšší výběr pojistného.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?