Vládě se nelíbí návrh na zrušení stropů u odvodů na pojištění

8. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda se podle očekávání postavila negativně k návrhu poslanců opoziční KSČM na zrušení stropů u odvodů na zdravotní pojištění.


Po jednání kabinetu to novinářům řekla vicepremiérka Karolína Peake (VV). O návrhu bude jednat sněmovna, postoj vlády je jen doporučením.

Podle názoru vlády totiž strop vzhledem k jeho výši nenarušuje princip solidarity. Jeho zrušení by příjmy veřejného zdravotního pojištění nijak zásadně nezvýšilo.

Odstranění horní hranice, od níž už se pojistné neodvádí, požadují komunisté dlouhodobě. Stejný návrh předložili ve sněmovně už před třemi lety. Poslanci o něm ale do voleb nerozhodli.

Návrh ruší maximální vyměřovací základ pro všechny skupiny pojištěnců, tedy i pro osoby samostatně výdělečně činné. KSČM tvrdí, že stát by takto živnostníky podporovat neměl.

Kabinet poukázal také na legislativní nedostatky novely, která byla dokonce označena za „zmatečnou“.

Přesáhne-li v roce úhrn vyměřovacích základů strop, neplatí zaměstnanec ani jeho zaměstnavatel v tomto roce pojistné z částky, která přesahuje maximální základ. Strop původně představoval 48násobek průměrné mzdy, později ho zákon zvýšil na 72násobek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?