Vládní analýza: Stát selhal v boji proti černému trhu s alkoholem

14. 11. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát v posledních dvou letech nedostatečně bojoval proti černému trhu s alkoholem. Státní orgány selhaly jak v jeho kontrole, tak i v oblasti postihu kriminálních činů. Jednotlivé úřady, kterých se tato problematika týká, mezi sebou navíc špatně komunikovaly.


Vyplývá to z analýzy činnosti státní správy v boji proti černému trhu s alkoholem mezi lednem 2010 a říjnem letošního roku, kterou ve středu projedná vláda.

Podle dokumentu se ukázalo, že postih černého trhu s alkoholem měl nižší prioritu, než by vzhledem k jeho rozsahu bylo potřebné. „Bylo tak na něj vynakládáno méně lidských, materiálních i finančních zdrojů, než by bylo odpovídající. To mělo za následek, že část osob zapojených do černého trhu s alkoholem získala pocit bezpečí a 'beztrestnosti',“ uvádí dokument, který má ČTK k dispozici.

Analýza také kritizuje odstranění postihu za přípravu trestného činu zkrácení daně z trestního zákona, čímž prý policie přišla o možnost rozkrývat některé nelegální aktivity. Kromě toho také nefungovala komunikace mezi úřady, které by měly být v boji proti pančovanému alkoholu činné. Informací mezi nimi bylo sice předáno značné množství, ne vždy však následoval odpovídající krok.

„Činnosti jednotlivých státních orgánů popsané v analýze tak byly někdy izolované, nekoordinované, a tedy nutně méně efektivní,“ píše se v materiálu pro kabinet. Někdy prý úřady na podněty nereagovaly vůbec.

Kontrola černého trhu s alkoholem má nyní dostat vyšší prioritu, než měla dosud. Bude zřízena koordinační skupina složená ze zástupců všech kontrolních orgánů, kteří budou zajišťovat, aby úřady na poznatky reagovaly. Kromě toho analýza předkládá náměty na legislativní změny. Navrhuje diskusi ke změně trestního zákoníku, zákona o spotřebních daních či předpisu o lihu.

Česko se od září potýká s aférou otráveného alkoholu, po jeho požití dosud zemřelo 33 lidí, další desítky byly hospitalizovány a řada z nich bude mít trvale poškozené zdraví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?