Vládní legislativa odmítla vznik fondu pro prevenci závislostí

29. 5. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Legislativní rada vlády dnes odmítla vznik státního fondu pro prevenci závislostí, do něhož by směřovaly finance z výběru spotřební daně za alkohol a tabák. Vznik fondu je obsažen v návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.


ČTK to řekla legislativní náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce prosadit od ledna 2016 úplný zákaz kouření cigaret, včetně elektronických, v restauracích, na koncertech či na tanečních zábavách.
Zřízení státního fondu pro prevenci závislostí bylo hlavním sporným bodem dnešního jednání. Ministerstvo proto připravilo dvě varianty návrhu - s fondem a bez něj. Podle Arnoštové souhlasí ministerstvo i s variantou bez fondu, protože za důležitější považuje to, aby byl prosazen úplný zákaz kouření v restauracích. Souhlasí také s navrženými úpravami legislativně-technického charakteru a zapracuje je do textu tak, aby 3. června mohla normu projednat vláda.
V návrhu zákona mimo jiné je, že cigarety a alkoholické nápoje by se nesměly prodávat v automatech. Pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, mohl by být podnik okamžitě uzavřen až na dva dny.
Němeček v materiálu vyčíslil celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog na 56,2 miliardy korun ročně. Z toho 33,1 miliardy připadá na tabák, 16,4 miliardy na alkohol a 6,7 miliardy na drogy.
„Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně,“ uvedl Němeček.
Zákaz nalévání alkoholu dětem a mladistvým je už v platném zákoně z roku 2005 a Němeček ho do svého návrhu přebírá. Podle starší normy se také nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musí však zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?