Vliv obalu a názvu léku na jeho bezpečné podání

10. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obaly a názvy léků by měly přispívat k vyšší bezpečnosti pacienta a mít roli preventivní, a nikoli kauzální při vzniku medikačního pochybení. Obaly a názvy léků jsou všeobecně považovány za jednu z možných příčin medikačních pochybení.


Cílem tohoto článku je poukázat na některé z faktorů, které mohou přispět k záměně léků z důvodu podobného nebo nevhodného obalu či názvu, upozornit na některé v praxi běžně používané léky, u nichž je záměna možná, a navrhnout specifická doporučení s cílem snížit riziko medikačního pochybení.
Podklady týkající se této problematiky jsem získala pozorováním a vlastními zkušenostmi z praxe, analýzou mimořádných událostí a jejich příčin a rozhovory se zdravotnickým personálem.

Údaje uvedené na vnějším nebo vnitřním obalu léku

Použití barvy: Při označování léků je konkrétní barva volena z mnoha důvodů, často k upoutání pozornosti na důležité informace na obalu, naproti tomu nevhodné nebo nadměrné použití barev pozornost od podstatných informací odvádí. Příkladem nevhodně zvolené barvy vzhledem k podkladu je obr. 1.

V případě obr. 2 je barevné kódování jediným na první pohled patrným rozdílem mezi těmito dvěma léky, což je jako prevence záměny nedostatečné. Dalším příkladem je použití barev k dosažení jednotného vzhledu různých léků stejné farmaceutické společnosti (tzv. corporate dress) či jednoho léku různé síly (obr. 3).

Design: Design často podporuje společný vzhled výrobků od jedné firmy, který může znesnadňovat rozlišení léků.
Méně důležité informace pro bezpečné použití výrobku, jako je např. název a logo společnosti, jsou někdy výraznější oproti ostatním uvedeným informacím.

Informace uvedené na obalu: Ukázkou přítomnosti nadbytečných informací na obalu léku je například údaj o obsahu lahvičky nebo o tom, že lék je pouze na lékařský předpis (obr. 2).
Způsob uvedení některých informací, které se objevují na vnitřních nebo vnějších obalech léků, slouží spíše k plnění požadavků vyplývajících z právních předpisů než k potřebám koncových uživatelů v praxi. Příkladem může být nevhodná velikost písma dávky léku vzhledem k údaji vyjadřujícímu objem léku v ampuli.

Název léku: Rizikovým faktorem vzhledem k záměně léku je i podobně vypadající či podobně znějící název léku. Vhodná není dále ani velikost nebo barva písma v názvu léku (obr. 1).

Infuzní roztoky – Voluven, Volulyte

Succinylcholinjodid – svalové myorelaxans
depolarizujícího typu; Hydrocortison – hormon
ze skupiny glukokortikoidů

Atropin – parasympatikolytikum 0,5 mg/1 ml a 1 mg/1 ml

Doporučení

* Pokud je to možné, u nebezpečných léků, které lze snadno zaměnit, je vhodné najít lék ze stejné lékové skupiny, jenž nenese tak vysoké riziko záměny,
* oddělené skladování podobných léků,
* doplnění obalu léku o výstražný štítek,
* informovat a udržovat povědomí personálu o rizikových lécích,
* identifikovat zaměnitelné léky používané ve zdravotnickém zařízení,
* podporovat hlášení potenciálně nebezpečných léků a mimořádných událostí a tyto události a jejich příčiny analyzovat,
* zvážit bezpečnost léku před jeho přidáním do pozitivního listu,
* nákup léků od různých výrobců,
* zvážit používání jednoho léku různé síly,
* pravidelné přezkoumávání zpráv z externích zdrojů,
* využití nemocničního informačního systému,
* spolupráce s výrobci při uvádění nových léků na trh.
„Je zřejmé, že jednou z lidských vlastností je chybovat. Jednou z nich je ale také vytvářet řešení, objevovat alternativy a čelit výzvám, které jsou před námi.“ (Škrla, 2005, s. 3)


O autorovi: Mgr. Lucie Vachková, Anesteziologicko-resuscitační oddělení, CLINICUM a. s., Praha (Lucie. Vachkova@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?