Vojenská nemocnice otevřela kliniku infekčních nemocí

7. 3. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) otevřela spolu s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy kliniku infekčních nemocí, která ve Střešovicích posledních 12 let chyběla.


Pracoviště vzniklé po rekonstrukci budovy laboratoří se kromě běžných infekčních nemocí Pražanů a části obyvatel Středočeského kraje zaměří na méně obvyklé infekce, které si například vojáci přivezou ze světa. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.

Klinika má nyní 18 lůžek, ve druhé polovině roku přibude dalších 18. Vybudování nové kliniky trvalo dva roky, rekonstrukce a vybavení stálo zhruba deset milionů korun. Kromě vyšetřoven, ambulance a pokojů je na klinice i izolační místnost. Pokoj pacientů s těžkým průběhem nemoci je se sesternou propojen oknem. Dva pokoje jsou napojeny na kamerový systém a vzduchotechnické zařízení - sem jsou umisťováni pacienti, kteří vylučují vzduchem přenosné choroboplodné zárodky.

„Je velice dobré, že tato pracoviště máme, neboť opravdu v současné době naši vojáci jsou na různých misích různě po světě, kde opravdu můžou získat různé nakažlivé choroby,“ uvedl Zavoral. Klinika je určena i běžným pacientům, kteří zde leží třeba se spálou, neštovicemi, žloutenkou či infekcemi dýchacího nebo zažívacího traktu. Pro veřejnost zde také funguje očkovací centrum.

Na klinice se zároveň vyučuje předmět infekční lékařství pro studenty medicíny či zubního lékařství. „Cennou devizou tohoto pracoviště je zavádění nových kontextů do výuky infekčního lékařství. Takže třeba dnes infekcionista v řadě případů nepracuje u lůžka, ale pracuje vlastně jako konziliář na dalších pracovištích, což je velmi výhodné pro organizaci zdravotnictví,“ popsal děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo.

Klinika ÚVN je čtvrtou infekční klinikou v Praze, tři působí v Nemocnici Na Bulovce. Protože odborníků na infekční lékařství není mnoho, část lékařů působí zároveň ve Střešovicích i na Bulovce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?