Vrchlabská kauza pokračovala oznámením o dalším úmrtí

19. 7. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Kauza vrchlabské nemocnice, jejíž poradce Vladimír Dryml obvinil ministerstvo a okolní nemocnice ze zavinění úmrtí dvou pacientů, pokračovala i v minulém týdnu. V. Dryml počátkem týdne prohlásil, že při předchozím víkendu zemřel další člověk kvůli nekompetentnosti VZP a MZ. Z automobilové nehody u Špindlerova Mlýna totiž byli do Vrchlabí převezeni jen čtyři z pěti raněných. Pátá osoba - žena - byla dopravena do o osm kilometrů vzdálenější Jilemnice, kde po převozu zemřela. „Ministerstvo a VZP chybně rozhodly o zrušení soukromé vrchlabské nemocnice, i když byly opakovaně upozorňovány a informovány o možných záporných následcích svého rozhodnutí,“ uvedl k případu V. Dryml.

„O převozu pacientky rozhodl lékař rychlé záchranné služby, který je obeznámen s vybavením místních nemocnic. Pacientka utrpěla zranění lebky a potřebovala vyšetření na počítačovém tomografu, který ve Vrchlabí nemají,“ řekla mluvčí VZP Kateřina Zamastilová. Zdůraznila, že toto úmrtí nijak nesouvisí s dostupností zdravotní péče v oblasti. Záchranná služba Trutnov se cítí dotčena tvrzením V. Drymla, že její lékař špatně rozhodl o převozu. Z jejího podnětu okresní zdravotní rada požádal FN Hradec Králové, aby k tomuto případu ustavila znaleckou komisi. „Pitva zemřelé po autohavárii prokázala, že nemohla přežít těžký úraz s protržením aorty a těžkým poraněním lebky, takže by jí život nezachránil ani převoz do Vrchlabí,“ shrnul případ ministr s tím, že opačné tvrzení považuje za neetické.

Minulý týden si začali protagonisté vrchlabské kauzy hrozit trestními oznámeními. Prvním opravdu podaným bylo trestní oznámení na neznámého pachatele za šíření poplašné zprávy, které napsal ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský. „Jako ředitele největší nemocnice v okrese a lékaře se mě dotýká tvrzení Vladimíra Drymla, že zdravotní péče na našem okrese není řádně zajištěna,“ vysvětlil. O trestním oznámení na V. Drymla uvažuje rovněž I. David. Naopak V. Dryml možná podá trestní oznámení na I. Davida a ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou.

Objevilo se také trestní oznámení na většinového vlastníka Horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí Alexandra Seidla, podepsané V. Drymlem. Oba jej však vzápětí shodně označili za podvrh a dílo anonyma. V oznámení se uvádí, že A. Seidl je společ-níkem Horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí s dluhem přes 68 miliónů korun a současně předsedou představenstva Čes-ké nemocnice Praha, kterou založila vrchlabská nemocnice a do které převedla aktiva včetně budov a pozemků. A. Seidl potvrdil, že vrchlabská nemocnice je majitelem České nemocnice zabývající se realitami ve zdravotnictví. Odmítl však možnost, že by vrchlabskou nemocnici „tuneloval“. Policie se oznámením zabývá, i když je anonymní. „Prošetřují se všechna oznámení, která mohou mít racionální jádro. Totožnost autora přitom nehraje roli,“ řekl východočeský krajský státní zástupce Pavel Bužga.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?