Vrchní soud se bude zabývat případem bývalého šéfa olomoucké FN

4. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vrchní soud v Olomouci dnes projedná případ bývalého šéfa olomoucké fakultní nemocnice Radomíra Maráčka, který čelí v souvislosti s výkonem funkce obžalobě ze tří trestných činů.


Krajský soud ho v březnu osvobodil, státní zástupce ale podal odvolání.

Maráček byl obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí mu dva roky až osm let vězení.

Podle obžaloby jako manažer uzavíral smlouvy na pronájem osobních vozů nevýhodné pro nemocnici a navíc bez výběrového řízení. U zakázek za desítky milionů korun na modernizaci pracovišť nemocnice nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění.

Externím firmám zadala audity, čímž prý nemocnici vznikla škoda přes tři miliony korun. Původně státní zástupce škodu vyčíslil na 6,8 milionu Kč.

Podle krajského soudu však nemocnici nevznikla žádná škoda a bývalému řediteli nebyl ani u jednoho z trestných činů prokázán úmysl. Veškeré kroky Maráček navíc činil za souhlasu ministerstva zdravotnictví, zřizovatele nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?