Všechno má svůj řád

13. 9. 2011 10:44
přidejte názor
Autor: Redakce

„Syn dohání čas pro vlastní práci časně ráno. Já pracuji o pár budov níž. Přicházím později a cestou se strašně rád dívám na svítící nebo v létě otevřená okna jeho pracovny,“ říká profesor Karel Smetana starší. Dosažené vědecké a pedagogické hodnosti otce hematologa a syna anatoma jsou tak jako jejich jméno a příjmení stejné. Oba svůj život zasvětili teoretické medicíně.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.
Autor: Leoš Chodura
 

* 28. října 1930 v Praze

Lékařskou fakultu hygienickou UK absolvoval v roce 1955. Po promoci pracoval jako asistent v Histologickém ústavu LF UK. Poté přešel do Laboratoře pro výzkum ultrastruktury buněk a tkáně ČSAV (1962–1984), kde posléze vedl oddělení cytologie a krevní morfologie. Opakovaně pobýval na pracovních pobytech v zahraničí, zejména na Baylor College of Medicine v texaském Houstonu, kde byl v roce 1970 jmenován řádným profesorem. Vědeckou hod



OTÁZKA: Co stálo za vaším rozhodnutím věnovat se cytologické hematologii a vůbec teoretické medicíně?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Hned po příchodu na lékařskou fakultu mne zaujal mikroskop a mikroskopická technika. Měl jsem štěstí, že na Ústavu pro histologii a embryologii LF UK v Praze, který tehdy vedl profesor Jan Wolf, byly i „staré“ přístroje a mikroskopy, jež jsme všelijak sestavovali a pak je zprovozňovali. Jisté „kutilství“ a smysl pro improvizaci, charakteristické pro Čechy, přivádělo o mnoho let později v úžas některé mé kolegy na zahraničních pracovištích. Ti když neměli připravený přístroj a reagencie, čekali na servis. Ale ještě k těm začátkům – nejvhodnějším předmětem pozorování i nejsnáze dostupným byla vlastní krev. Pod mikroskopem byl obraz krvinek fascinující a na krevních buňkách bylo možné sledovat jejich vývoj od nezralých až po zralé buňky se specifickými znaky a funkcemi.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Jak vzpomínáte na začátky své vědecké práce a kdo byl vaším vzorem? Pamětníci vzpomínají na 60. léta jako na konečně uvolněnější a vědě zaslíbené…

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Hraní s různými metodami pro pozorování krevních buněk, včetně jejich vývoje, začalo přinášet nové poznatky nejen o krevních buňkách, ale i o buňkách obecně. Měl jsem opět štěstí, že ústav vedla vědecká osobnost profesora Wolfa. Měl pro metodiky velké pochopení a nechal mne hrát si podle mého. Další štěstí bylo, že mne hlava tehdejší hematologie, profesor Miloš Netoušek, svedla dohromady s klinicky zaměřeným hematologem a pozdějším přednostou pražské I. interní kliniky profesorem Františkem Heřmanským. Profesor Netoušek byl tak laskav, že přednesl mou vědeckou prvotinu na mezinárodní hematologické konferenci v Berlíně, kam jsem nemohl jet, protože v té době jsem skládal státní zkoušku z chirurgie. Tím jsem se také ocitl v kruhu vynikajících hematologů, se kterými mne pojilo velké přátelství. Bohužel daní za to, že pobýváte déle na světě, je, že přečkáte i většinu svých přátel. Scházejí mi.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Kdy jste začal sám vyjíždět do zahraničí?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Ještě na fakultě jsem byl zařazen do skupiny studentů, kteří byli vysláni na vědeckou výpravu do Polska. Pro mne to byla velká příležitost seznámit se s vynikajícím cytologem a histologem profesorem Juliuszem Zweibaumem a jednou z vedoucích evropských hematologických autorit, profesorem Wlodzimierzem Lawkowiczem. Ve Varšavě jsem vždy polovinu dne pobýval na ústavu u Zweibauma a druhou polovinu u Lawkowicze. Strašně rád vzpomínám na profesora Zweibauma, který mne „zavíral“ do knihovny se zásobami tehdy u nás vzácných potravin, hlavně šunky a másla, a dával mi za úkol seznamovat se s jednotlivými buněčnými orgány v bohatě zásobené knihovně. Z uložené látky mne pak „zkoušel“. Při té příležitosti mi také dal za úkol seznámit se s literaturou o jadérku a zaspekulovat si o jeho funkci. To mne tak zaujalo, že jsem si zvolil jadérko jako hlavní předmět svého zájmu.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Pracoval jste i v Houstonu, to asi ani v liberálních 60. letech nebylo běžné…

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Od návratu z Varšavy jsem si hrál s jadérkem a metodami k jeho vizualizaci. Dalším šťastným řízením osudu přijel na pozvání profesorky Heleny Raškové profesor William Krivoy, který tehdy působil u profesora Harrise Busche – tehdejšího přednosty biochemického a farmakologického ústavu s klinickým oddělením na Baylor College of Medicine v Houstonu. Profesor Krivoy navštívil náš ústav, seznámil se s našimi metodami a přivezl mi pozvání profesora Busche k účasti na výzkumu jadérka. Ten právě vytvořil pracovní skupinu ke studiu jadérka se zaměřením na nádorové buňky, chyběl mu ale morfolog. My v Praze shodou okolností publikovali jednoduchou metodu k vizualizaci jadérka v krevních buňkách včetně těch, kde předtím jadérka nebyla s jistotou prokazována. Ptal se mě, kdy přijedu, a já žertem odpověděl „na apríla“. Oficiální pozvání k příjezdu do Houstonu a nástupu do laboratoře pak přišlo opravdu k prvnímu dubnu. Po řadě těžkostí a komplikací jsem se tam dostal a rychle se zapojil do týmu. Svěřili mi samostatný úsek a překvapivě rychle se začaly kumulovat výsledky. V rámci tohoto týmu byly vypracovány metody k izolaci funkčních jadérek z buněk a postupně také byly objasňovány funkční a strukturální charakteristiky jadérkových komponent v nenádorových i odpovídajících nádorových buňkách včetně krevních – leukemických – buněk. Díky tomu jsem také byl jmenován nejprve mimořádným a později řádným profesorem na Baylor College of Medicine. S profesorem Buschem mne pojila nejen komplementarita biochemika a morfologa, ale i velmi úzké přátelství. Máme společně mnoho publikací a dohromady jsme také napsali dodnes populární první obsáhlou monografii o jadérku. V Praze jsem pak v práci na jadérku pokračoval. Vytvořili jsme s mými spolupracovníky, nynějšími profesory Raškou a Hozákem, školu, která si získala velký mezinárodní respekt, v Praze se konaly a konají mezinárodní konference o buněčném jádru a jadérku. Já se zaměřil hlavně na krevní buňky nemocných s různými poruchami krvetvorby a na to konto jsem přešel do Ústavu hematologie a krevní transfuze.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: K jakému zásadnímu poznatku o nukleolu jste ve své vědecké práci dospěl?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Svůj význam mají jednoduché, ale citlivé cytochemické metody pro vizualizaci nukleových kyselin a klíčových proteinů strukturálních komponent jádra a jadérka. Význam jistě má také námi navržená morfologická a funkční klasifikace jadérek. Ta byla využita k vypracování nukleolárního testu i pro stanovení aktivity lymfocytů. Tato stále upřesňovaná klasifikace nukleolů mimo jiné umožňuje hodnocení klidového nebo proliferativního stavu buněk na úrovni jednotlivé buňky a pomáhá rovněž sledovat efekt zevního prostředí na buňku včetně účinku různých terapeutických zásahů. Některé další studie přispěly k objasňování abnormalit krevních buněk včetně buněk leukemických. Svého času jsme na základě přítomnosti reverzibilně klidových a neaktivních jadérek zpochybnili představu o zvýšené proliferační aktivitě myeloblastů u akutních leukemií. U abnormálních nezralých červených krvinek jsme ukázali, že při anemii u myelodysplastického syndromu dochází k předčasné ztrátě biosyntetické aktivity jadérek. Ta pak přispívá k předčasnému vyzrávání, a dokonce k předčasné smrti těchto nezralých červených krvinek s následnou refrakterností anemie. U tohoto syndromu v jeho časné fázi bylo dále prokázáno, že některé z progenitorů bílých krvinek obsahují jadérka stejného charakteru, jako mají leukemické buňky v pozdních stadiích tohoto syndromu, který přechází do akutní leukemie.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Na čem ve své laboratoři v Ústavu hematologie a krevní transfuze pracujete nyní?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Hraji si s nukleolární asynchronií, pochopitelně s pomocí klinických lékařů. V jednom jádře leukemické buňky jsou přítomna aktivní a spící jadérka. Tento fenomén by mohl přispívat k odolnosti leukemických buněk vůči našim terapeutickým zásahům. Výsledky spolu s dalším typem asynchronie ve vyzrávání jadérka a jádra leukemických buněk budou právě nyní v srpnu předneseny v Lotyšsku na mezinárodní konferenci o buněčném jádru. Podle mého názoru je zkrátka jadérko ústředním řídicím orgánem buňky, který se účastní všech základních procesů a stavů buňky. Odpovídá rovněž za proliferační i klidový stav buňky, délku jejího života a nakonec i za její smrt.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Musel jste se kvůli práci něčeho významného v životě vzdát?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Trochu se stydím za zanedbávání své rodiny, veškerou tíhu a starost o ni nesla na svých bedrech moje manželka. Někdy to byly zapeklité situace včetně velmi skromných podmínek. Svého času jsme dokonce vykonávali i domovnictví. Na syna jsem nemíval moc času. Jsem proto velice šťastný, když vidím jeho úspěchy. Mám také radost, že jeho – byť základní – výzkum je orientován k využití výsledků v klinické medicíně. Měl podobně jako já štěstí na dobré učitele, našel si však svoji vlastní cestu včetně tématu svého bádání. Musím přiznat, že každou jeho publikaci čtu s velkou pozorností a mnohdy mě stimuluje i pro mou práci, vzdor odlišnosti řešené problematiky. Zaujala mne například kvantifikace hodnocení výsledku cytochemických metod pomocí počítačové analýzy obrazu. Tu jsem pak využil i já. Kdybych byl mladší a stále si nehrál s krevními buňkami a jinými metodickými přístupy, docela by mne bavila práce v jeho laboratoři. Syn dohání čas pro vlastní práci časně ráno, přichází do práce kolem šesté. Já pracuji ve stejné ulici o pár budov níž. Přicházím později a cestou se strašně rád dívám na svítící nebo v létě otevřená okna jeho pracovny.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Jak rád trávíte svůj volný čas?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Mým koníčkem byl a je mikroskop a cytologie a většinu času – i volného – jsem trávil v ústavu. Po letech jsme se zmohli na malou dřevěnou chatu, tak k tomu přistoupilo drobné kutilství a houbaření. Na chatu jsme ale jezdili a jezdíme velmi málo. Teď je mým koníčkem také můj vnuk, věnuji mu více času než kdysi synovi.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Vypadá to, že i třetí generace Smetanů zasvětí svůj život medicíně?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Vnukovi – Karlovu synovi – je devět. Původně chtěl být hematologem a zkoumat krevní buňky, ale moc ho zajímá i osobní hromadná doprava včetně jízdních řádů. Poměrně dost toho ví jak o krvinkách, tak o té dopravě, čerpá ale z jiných zdrojů, než jsou rodiče nebo prarodiče.

13.9.2011 11:00:44

 

OTÁZKA: Máte nějaké své osobní krédo?

ODPOVĚĎ:

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc., st.

Bylo vyjádřeno v úvodu jedné z mých obecných přednášek a v překladu z angličtiny zní asi takto: „Trpícím lidem v nemoci by mělo být pomoženo, a to i s přispěním základního výzkumu.“ S profesorem Buschem jsme se shodli na mottu naší monografie o nukleolu („The Nucleolus“): „The book is dedicated to the concept that there is Order in the Universe.“ Všechno má zkrátka svůj řád.

13.9.2011 11:00:44

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?