Všeobecná fakultní nemocnice chybovala při nákupu vaků na krev

11. 1. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze chybovala při nákupu vaků na krev. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr vítěze tendru a hodnocení nabídek prostřednictvím elektronické aukce.


ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Nemocnice pochybení odmítla, šlo prý jen o formulační nejasnost v podmínkách aukce.

„K této záležitosti bychom rádi sdělili, že nešlo o pochybení, ale o formulační nejasnost v podmínkách elektronické aukce. O zpřesnění podmínek jsme požádali správce elektronické aukce,“ řekla ČTK ředitelka VFN Dana Jurásková.

Nemocnice vypsala zakázku loni v březnu. Předpokládala, že vaky na krev nakoupí zhruba za 20 milionů korun. K účasti v aukci vyzvala pět firem. Nakonec vybrala pražskou BAXTER CZECH spol. s r.o. Proti tomu se ale odvolala společnost Fresenius Medical Care.

Podle ÚOHS nemocnice nestanovila jednoznačně informace týkající se postupu při elektronické aukci a podmínky, za kterých bude aukční systém akceptovat nové aukční hodnoty na konci aukčního kola.

Konkrétně se to týkalo posledních pěti sekund před koncem kola, kdy uchazeči předkládají finální nabídky. Nebylo prý dostatečně zřejmé, že nabídky podané v posledních pěti vteřinách nemusí systém akceptovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?