Všeobecná nemocnice zprostředkuje dobrovolníky lidem s vývodem

31. 3. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice jako první zařízení v ČR zprostředkuje přímo v nemocničním areálu dobrovolníky svým pacientům s umělým vývodem ze střev nebo močovodu. Jako první navštívili před pár dny tito dobrovolníci první chirurgickou kliniku, nemocnice o tom informovala ČTK.


Nemocnice navázala na konci minulého roku spolupráci s organizací České ILCO, což je sdružení pacientů s umělým vývodem neboli stomiků. Spoluprací s touto organizací se rozšířilo spektrum dobrovolnických programů v nemocnici.

Podle náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Dity Svobodové je přítomnost těchto dobrovolníků v prostorách nemocnice důležitým mezníkem.

Pacienti, kteří ani nemuseli předem tušit, že jim bude vývod zaveden, se hned po operaci mohou začít seznamovat s úskalími, která život se stomií přináší, a získávat praktické rady od dlouholetých pacientů. Ti jim nejen poradí v záležitostech běžného života, jako je vhodné stravování nebo oblékání, ale na vlastním příkladu jim ukážou, že se nadále dá žít plnohodnotným životem.

Přítomnost dobrovolníků tak pomůže pacientům lépe se vyrovnat s novou životní situací. „Stomie nadále patří k určitému tabu, o němž neradi hovoříme. Stomici musejí řešit nejen zdravotní problémy, ale i problémy sociální a psychické. Dobrovolníci tak doplňují práci zdravotníků a jejich přínos je zcela nenahraditelný,“ shrnula Svobodová.

Dobrovolnictví má v této nemocnici dlouhou tradici. Loni se do projektu zapojilo 11 klinik. Nemocnice spolupracuje například s humanitární organizací ADRA, sdružením Amélie, které pomáhá onkologicky nemocným a jejich rodinám, či se společností Celé Česko čte dětem.

Například z organizace ADRA navštěvovalo loni pacienty 49 dobrovolníků, kteří věnovali pacientům téměř 495 hodin, v průměru tráví dobrovolník u pacienta 1,5 hodiny. Součástí dobrovolnického programu je i canisterapie, velký úspěch měla fenka Olívie, která se svou chovatelkou pravidelně dochází za geriatrickými pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?