Vsetínská nemocnice skončí letos se ztrátou asi 20 mil. Kč

11. 12. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Vsetínské nemocnice skončí letos ve ztrátě zhruba 20 milionů korun, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ). Příčinou ztráty je podle něj špatná úhradová vyhláška. V loňském roce ztráta činila osm milionů korun.


Ve špatné ekonomické situaci jsou s výjimkou Uherskohradišťské nemocnice také další nemocnice v kraji, tedy zlínská krajská nemocnice a Kroměřížská nemocnice.

„Úhradová vyhláška nemocnici velmi poškozuje, i když se šetří, kde se dá, hospodaření skončí ztrátou. Je zde však prognóza na příští rok, pokud nová úhradová vyhláška bude platit, jak je nastíněna, nemocnice by se mohla dostat na nulu,“ řekl Nečas.

Přes nepříznivou ekonomickou situaci je podle něj třeba do nemocnice investovat a modernizovat ji. Dnes se v ní otevřela zrekonstruovaná centrální sterilizace, kde se připravují nástroje pro operační sály. „Je to také signál pro lékaře, že nemocnice má připraveno nové zařízení, chirurgie zde bude fungovat,“ podotkl Nečas.

Stavební část za 14,5 milionu korun platil kraj, nemocnice dala 6,5 milionu korun na vybavení. Nemocnice zřídila na několik měsíců po dobu rekonstrukce provizorní sterilizaci, částečně také omezila operační výkony, řekla ČTK nová ředitelka nemocnice Věra Prousková.

Nemocnice by potřebovala také novou internu, stávající budova je více než sto let stará a neodpovídá standardům pro léčbu a pobyt pacientů. Kraj bude na projekt shánět evropské dotace.

Ve Vsetínské nemocnici byla už v uplynulých letech zrušena lůžková oddělení některých oborů, například ORL, urologie, letos u infekčního oddělení. Podle kraje však nehrozí rušení dalších hlavních oborů. „Bude zde určitě zachována porodnice, gynekologie, interna, dětské oddělení. Tyto hlavní obory by ve spádové nemocnici měly určitě být, aby pacienti nemuseli nikam jezdit,“ řekl Nečas.

Výhodou nemocnice je podle její ředitelky to, že restrukturalizací už prošla dříve než okolní nemocnice. „Pacienti netrpí tím, že některá lůžka zde nejsou. Spoustu pacientů infekčního oddělení dokážeme ošetřit na jiných odděleních. Personál si na to už zvykl. Není důležité, jestli se tady zavře deset nebo 20 lůžek, ale že tady budou kvalifikovaní lékaři a budou zajištěny odbornosti, které tady dnes jsou,“ podotkla Prousková. Nemocnice má 615 zaměstnanců, 90 z nich jsou lékaři a 400 ošetřovatelský personál.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?