Vsetínská rehabilitace zavádí lokální kryoterapii

22. 7. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou metodu, kterou ocení sportovci i pacienti s nejrůznějšími obtížemi, využívá rehabilitační oddělení Vsetínské nemocnice. Jedná se lokální kryoterapii, jež je určena lidem s akutním či chronickým zánětem pohybového aparátu, hematomy, bolestmi kloubů, svalů či šlach. Principem je lokalizovaná léčba postiženého místa extrémním chladem. Zavedení novinky umožnil nákup specializovaného přístroje, díky němuž je metoda aplikována bezpečně a účinně.


„Opakované zchlazování postižených částí těla je při bolestech pohybového aparátu velmi účinné a přináší téměř vždy úlevu. Lokální kryoterapii je možno využít při takzvaných tenisových loktech, bolestech v oblasti Achillovy šlachy, ramen, u bolestivých zevních rotátorů kyčlí, ale také mnoha dalších bolestivých projevů. Doporučuje se i na jizvy po ortopedických či gynekologických operacích,“ uvedla primářka rehabilitačního oddělení Vsetínské nemocnice MUDr. Danuše Trnovcová s tím, že metoda naopak není vhodná u dětí do tří let, onkologicky nemocných či zánětu žil. U těhotných žen je zapotřebí zvážit místo aplikace: v oblasti břicha jistě není vhodné, na končetiny je však lokální léčbu extrémním chladem možné aplikovat.

„Využívaná teplota je v rozmezí minus 80 až minus 90 stupňů Celsia. Účinek terapie je potencován pravděpodobně i samotným CO2 , který se využívá při běžné teplotě pro své vazodilatační účinky,“ dodala MUDr. Danuše Trnovcová. Omezená funkce postižených kloubů se při aplikaci lokálního chladu zlepšuje, otoky nejen zánětlivého, ale i traumatického původu (po zraněních či úrazech) se díky zlepšenému transportu lymfatickými cévami zmenšují, snížení tkáňové teploty vede však i přímo k potlačení zánětlivého procesu. Zapotřebí je absolvovat 6 až 10 aplikací za sebou, ve frekvenci 3 krát týdně. Nedoporučuje se kombinovat se saunou.

Lokální kryoterapie rozšiřuje spektrum služeb rehabilitačního oddělení, které poskytuje v rámci fyzikálních terapií elektroléčbu, Rebox, magnetoterapii, ultrazvuk. Ale také bohatou individuální kinezioterapii, zahrnující Vojtovu metodu, Klappovo lezení, metodu DNS dle prof. Koláře, bazální podprogramy dle J. Čápové, Kabatovu metodu, měkké techniky, PIR techniky, míčkování, mobilizaci periferních kloubů i páteře, aktivace hlubokého stabilizačního systému na BOSU, léčbu stresové inkontinence u žen pomocí elektrostimulace, ale také stále populárnější metodu McKenzie, používanou nejčastěji u výhřezu ploténky, ale také při dalších obtížích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?