Vsetínským chirurgům se podařila unikátní operace

7. 12. 2006 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgům z kýlního centra při vsetínské nemocnici se podařila unikátní operace. Minulý týden odoperovali pacientku s komplikovanou kýlou, kterou v jiných zařízeních odmítli. Čtyřiašedesátiletá Olga Suchá z Lipové - lázní v Jeseníkách se dnes opět šťastně usmívá...


Vsetín - Byly však doby, kdy ztrácela naději na operaci i úplné uzdravení,“ komentovala mluvčí vsetínské nemocnice Jana Oborná. Pacientka musela před časem na operaci nohou. „Po zákroku mi vznikla pooperační kýla, takže jsem musela znovu na operaci. Ještě jsem neměla zhojené rány a už mi rostla další kýla,“ vypráví svůj příběh Olga Suchá.

Lékaři ji tehdy odmítli operovat s tím, že zdravotní rizika jsou příliš vysoká. Kýla rostla rok a půl, tehdy už začínal být stav nemocné vážný, těžko se pohybovala a měla další zdravotní problémy. „Doporučili mi shodit třicet kilo, aby se riziko při operaci snížilo.

Zkoušela jsem to, jenže s kýlou se takřka nesmí sportovat. Hubla jsem pod dohledem specialisty, za tři měsíce jsem shodila sotva kilo,“ vzpomíná na svou zoufalou situaci pacientka. Kvůli operaci kýly navštívila celkem pět nemocnic, všechny se stejným výsledkem. Lékaři ji stále odmítali operovat s tím, že rizika jsou příliš velká. Přibližně v té době viděla televizním pořadu vsetínského primáře chirurgie Jaroslava Sankota, který hovořil o založení kýlního centra ve vsetínské nemocnici.

„Primář se zmínil i o tom, že se vsetínské kýlní centrum bude specializovat také na složitější operace. Moje děti to zaujalo natolik, že mě okamžitě donutily jet do Vsetína na konzultaci,“ konstatuje nyní již spokojená žena. Svou první návštěvu v kýlním centru si pamatuje dodnes. „Lékař, co mě prohlížel, mi řekl, že tak obrovskou kýlu ještě neviděl, a že s tím musíme počkat na pana primáře. Tak jsem si cestu na Valašsko zopakovala o týden později. Bála jsem se, že mě zase odmítnou, ale pan primář Sankot mě ujistil, že mě v tom nenechá,“ komentovala Suchá, která si velmi váží lidského přístupu vsetínských lékařů a zdravotních sestřiček.

Po náročném zákroku bojovala o život

Během pobytu v nemocnici se prý cítila velmi dobře, a to i přesto, že během operace a po ní doslova bojovala o život. Pobyla si na ARO a rovněž na chirurgické JIP. „Nyní jsem ráda, že je to za mnou. Už jsem ztrácela naději, že mi někdo pomůže. Chtěla bych všem moc poděkovat, “ uzavřela pacientka. Její zdravotní stav lékaři pozorně sledovali ještě další týden.

„Podobných velkých kýl břišní stěny jsme již operovali desítky, i když tato byla pravděpodobně největší. Používáme v těchto případech modifikovanou plastiku pomocí rozsáhlého implantátu, kterou jsme upravili právě pro řešení velkých defektů stěny břišní,“ objasnil složitý zákrok primář vsetínské chirurgie Jaroslav Sankot. „Zatím lze říci, že zákrok byl z krátkodobého hlediska úspěšný, dlouhodobý výsledek budeme hodnotit až s odstupem několika měsíců,“ dodal primář.

„Po založení a prezentaci kýlního centra se na vsetínské lékaře často obracejí pacienti ze vzdálených míst, kteří mají problémy s komplikovanými kýlami a s dřívějšími neúspěšnými operacemi. Zatím se podařilo vyhovět téměř všem k jejich spokojenosti. S celkovými ročními výsledky kýlního centra se bude moct veřejnost seznámit začátkem příštího roku,“ zhodnotila situaci mluvčí nemocnice.

Valašský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?