Všichni jsme si rovni, ale...

30. 5. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyjádření místopředsedkyně Senátu PČR a pacientské ombudsmanky Aleny Gajdůškové k připlácení si za služby konkrétního lékaře.


„Všichni jsme si podle Ústavy rovni, ale podle ministra Hegera jsou si někteří rovnější,“ reaguje místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková na fakt, že v pátek 1. června vstoupí v platnost nový věstník ministerstva zdravotnictví, ve kterém jsou stanovena pravidla pro připlácení si za služby některého lékaře u operace či u porodu.

Ministr Leoš Heger v něm stanoví rozpětí pro poplatek: za primáře nebo přednostu si pacient zaplatí nanejvýš 15 tisíc, za ostatní lékaře maximálně 5000 korun.

Místopředsedkyně Senátu PČR a místopředsedkyně Svazu pacientů ČR Alena Gajdůšková s tímto principem nesouhlasí a věstník s pravidly pro připlácení za konkrétního lékaře, který připravilo ministerstvo zdravotnictví, od počátku kritizuje.

„Vyžadování plateb za výkon konkrétního lékaře je další pravicový extrém v praxi. Je znevýhodněním většiny lékařů, kteří budou pracovat pouze za plat. Je i dehonestací těch špičkových, jejichž práce má vyšší cenu a kteří budou v tomto systému dělat bagatelní výkony za peníze místo náročných výkonů, které nemocní potřebují. Tato platba zásadně a neoprávněně (protože zdravotní péči platíme všichni již v pojištění) sociálně rozděluje společnost,“ říká místopředsedkyně Senátu.

„Je třeba přiznat, že Nečasova vláda svůj záměr žádného státu a tedy privatizaci všech služeb plní na sto procent,“ dodává na závěr Gajdůšková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?