Vstup do EU přináší pacientům více léků, dočasně někde i doplatky

3. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vstup do EU rozšíří pro české pacienty nabídku léků: k 8500 přípravkům přibudou desítky špičkových léků s evropskou registrací na rakovinu, cukrovku či revmatismus. V některých lékárnách si ovšem od 1.5. pacienti po přechodnou dobu doplatí...


PRAHA - Vstup do Evropské unie rozšíří pro české pacienty nabídku léků: k 8500 přípravkům přibudou desítky špičkových léků s evropskou registrací na rakovinu, cukrovku či revmatismus. V některých lékárnách si ovšem od 1. května pacienti po přechodnou dobu doplatí na část léků, které dosud hradila pojišťovna. Může se jim to stát v lékárnách, které jsou plátci DPH. Doplatek činí jedno procento ceny.

Urychlení cesty špičkových léků na český trh považuje za největší výhodu vstupu výkonný ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavol Mazan.

Přípravky s centrální registrací pro země EU nebudou již muset jako dosud podstupovat registrační proceduru v tuzemsku. Záleží jen na tom, jak rychle stanoví ministerstvo financí maximální cenu a ministerstvo zdravotnictví úhradu ze zdravotního pojištění. Když vše půjde dobře, mohli by mít čeští pacienti tyto léky k dispozici již od srpna.

Nemocné však podle Mazana může po prvním květnu potkat i menší komplikace - dočasně mohou v lékárnách některé léky chybět. Z 8500 preparátů na trhu má 250 evropskou registraci, ostatní mají registraci národní. Léky s evropskou registrací budou muset změnit balení a příbalové letáky podle jednotného evropského předpisu. To může nějakou dobu trvat.

„Firmy se snaží předejít výpadku tím, že v Česku soustředily několikaměsíční zásoby. Po 1. květnu sice nemohou dovážet přípravky v původním balení, ale dovezené zásoby mohou ještě doprodat,“ uvedl Mazan.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?