Vstup Penty do Nemosu by neměl péči v nemocnici v Sušici ovlivnit

8. 3. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádné zásadní změny ve struktuře poskytované péče by se neměly dotknout nemocnice v Sušici poté, co se stane součástí investiční skupiny Penta Investments.


Nemocnice patří městu, které se na podzim roku 2015 dohodlo o provozování zdravotnického zařízení se skupinou Nemos na dobu 25 let. Penta nyní za stovky milionů korun koupila 90procentní podíl ve skupině Nemos. Pro město se nic nemění, Nemos by měl být dál provozovatelem, zázemí ekonomicky silného majitele je ale pro nemocnici dobrá zpráva, řekl starosta Petr Mottl.

Vlastnická změna přinese nemocnici stabilizaci do dalších let, je přesvědčen ředitel nemocnice Martin Straka. Penta provozuje ve střední Evropě více než 25 nemocnic a čtyři desítky poliklinik a patří k největším soukromým poskytovatelům zdravotní péče. Vstupem do skupiny Nemos získala kromě Sušice také provozování nemocnice Sokolov, vlastnictví nemocnice Ostrov a polikliniky v Karlových Varech.

„Změnu majitele vnímáme pozitivně, jako stabilizační krok do budoucích let. Nemocnice je v dobré ekonomické kondici, ale skupina Penta je zárukou rozvoje, a to nejen pro pacienty, ale i naše lékaře a zdravotní sestry a ostatní zdravotnický personál,“ řekl Straka. Nemocnici podle něj nečekají žádné okamžité změny, nebude se zasahovat do provozu a určitě nehrozí ani propouštění zaměstnanců. „Nový majitel jasně zdůraznil, že ani v jedné z nemocnic neplánuje redukovat zdravotní péči pro pacienty. Naopak chce s managementem a vedením oddělení hledat možnosti dalšího rozvoje a případného rozšíření péče a poskytovaných služeb,“ dodal Straka.

Sušice byla jediným městem v Plzeňském kraji, které provozovalo vlastní městskou nemocnici. Potýkalo se ale s problémy. Některá oddělení byla před vstupem Nemosu kvůli nedostatku personálu téměř před zavřením, řekl starosta. „Od roku 2015 se podařilo nemocnici stabilizovat a rozvíjet. Do té doby byla jako kůl v plotě, nemohla konkurovat nemocnicím krajského zdravotnického holdingu, masivně dotovaným krajem,“ řekl Mottl. Příští týden má jednání se zástupci Nemosu a zřejmě i nového majoritního vlastníka. Pro město ale platí, že provozovatelem je podle uzavřené smlouvy Nemos, řekl Mottl.

Ve smlouvě se město s Nemosem mimo jiné dohodlo, že Nemos bude ročně platit Sušici nájem asi 2,5 milionu korun a že během 25 let do nemocnice investuje minimálně 50 milionů korun. Nemocnice Sušice má kapacitu 160 lůžek a pracuje v ní přes 200 zaměstnanců. Lůžka jsou na chirurgii, interně, dětském oddělení, mezioborové jednotce intenzivní péče, gynekologické operativě v následné péči, nemocnice má také sociální lůžka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?