VV na tři hodiny zablokovaly schůzi Sněmovny kvůli nemocnicím

19. 12. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání Sněmovny v úterý na tři hodiny zablokovali poslanci Věcí veřejných. Obsáhle zdůvodňovali své požadavky, aby se Sněmovna zabývala situací nemocnic, jimž hrozí zrušení kvůli chybějícím smlouvám se zdravotními pojišťovnami o poskytování lůžkové péče.


Varovali, že v některých regionech se tak omezí dostupnost péče. Koalice nakonec tuto snahu o rozšíření programu schůze sněmovny zablokovala.

ČSSD si před hlasováním o změnách programu vybrala dvacetiminutovou přestávku na jednání svého klubu. Po skončení pauzy požádaly VV k hlasité nelibosti členů dolní komory v jednacím sále o další přestávku na rokování své nepoměrně méně početné frakce v délce 50 minut, tedy až do 18:10.

Poslanci VV v rámci své obstrukce žádali, aby je ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) informoval v několika obecně formulovaných bodech o tom, jaký je plán státu v omezování lůžek akutní péče.

Republiku si ale také částečně rozparcelovali, když se po ministrovi dožadovali informací, jak to bude se zajištěním péče v Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém, Jihomoravském a v Moravskoslezském kraji a také na Vysočině. Za příklad ohrožených nemocnic dávali zařízení v Žatci, Roudnici nad Labem nebo v Turnově na Semilsku.

Předseda VV Radek John uvedl, že osm nemocnic se má zrušit bez náhrady, 12 má dostat smlouvy jen na překlenovací období a v 84 nemocnicích má být zrušeno nejméně jedno oddělení. Rušit se mají podle Johna levnější nemocnice, zatímco zachovány mají být nemocnice dražší. John obvinil ministerstvo zdravotnictví z toho, že „toleruje politiku síly ze strany pojišťoven“.

Zdravotní pojišťovny vypověděly k 31. prosinci všem nemocnicím smlouvy, o nových vyjednávají. Chtějí zrušit 6000 akutních lůžek. Podle pojišťoven už je dohoda se 133 ze 156 akutních nemocnic. Proti rušení nemocnic vznikla řada petic, pod které se podle jejich iniciátorů podepsalo na 100.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?