Výběr operatéra? V Brně už od září

28. 8. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět tisíc korun za to, že si člověk může vybrat lékaře, který ho bude operovat. Pokud to bude přednosta kliniky, tak dokonce patnáct tisíc. Tak vypadá ceník, který od prvního září začne platit ve Fakultní nemocnici Brno.


Umožnit pacientům vybrat si za poplatek operatéra mohou lékařská zařízení od začátku června díky metodickému pokynu ministerstva zdravotnictví. Fakultní nemocnice je prvním brněnským zařízením, které tuto novinku zavede. Proti je ale Svaz pacientů České republiky. „Je to neetické. Toto opatření porušuje principy poskytování zdravotní péče zakotvené v Listině základních práv a svobod,“ upozornil prezident svazu Luboš Olejár.

Zástupci svazu pacientů si dokonce v půlce srpna stěžovali v kanceláři veřejného ochránce práv. „Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová přislíbila, že se naší stížností bude zabývat,“ podotkl ještě Olejár.

Někteří lidé se navíc obávají, že pokud si někdo bude přát, aby jej operoval konkrétní odborník, bude tento lékař chybět u operace, kde je potřebnější.

„Místo toho, aby například chirurg operoval akutní případ, půjde k někomu, kdo si ho zaplatil,“ myslí si například Marek Toman z Brna.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anny Mrázové se to stát nesmí. „Přednost vždy dostanou pacienti, kteří daného lékaře opravdu potřebují,“ vysvětlila. Dodala, že část peněz, kterou lidé za zvoleného operatéra zaplatí, půjde přímo lékaři a část dostane nemocnice.
Ostatní brněnská zařízení zatím se zavedením služby čekají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?