Výbor přerušil jednání o zrušení souhlasu rodičů s léčbou dítěte i ochraně před padělky léků

28. 11. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovní zdravotnický výbor přerušil projednávání novely, podle níž by se zvolenou léčbou dítěte už nemuseli souhlasit oba rodiče. Vrátí se k ní na dalším zasedání.


Z předlohy možná navrhne vypustit ustanovení, která mění podmínky pro hospitalizaci pacienta bez jeho souhlasu.

Souhlas obou rodičů s léčbou dítěte zavedla zdravotnická reforma od dubna. Předkladatelé přiznávají, že opatření přineslo problémy.

Poslanecká předloha uvádí, že pro léčbu postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Předloha také zpřesňuje vymezení zdravotních služeb, které mohou lékaři poskytovat bez souhlasu.

Podobnou novelu jako poslanci předložila i skupina senátorů. Sněmovna ji ale na předminulé schůzi zamítla.

Výbor rovněž odložil do dalšího zasedání projednávání novely zákona o léčivech, která má ochránit české pacienty před padělky léků. K předloze se totiž sešlo několik pozměňovacích návrhů, s nimiž se někteří poslanci včetně ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nestihli seznámit.

Novela zahrnuje dvě směrnice Evropské unie. Firma, která je držitelem rozhodnutí o registraci, má být podle ní zodpovědná za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Cílem je odhalit dosud nerozpoznaná rizika při podání léku. Lze tak předejít problémům u pacientů a snížit náklady na léčbu onemocnění způsobených podáním těchto léků.

V části chránící pacienty před padělky se mimo jiné zpřesňují ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz.

Novela také upravuje účinnější a efektivnější možnost postihu v případech, kdy se léky prodávají na tržištích nebo v zásilkovém prodeji na internetu, aniž jsou dodržována pravidla zásilkového výdeje. Sankce za porušení zákona mohou činit až 20 milionů korun.

Norma počítá i se zvýšením informovanosti pacientů o tom, zda je aktuálně lék dodáván na trh v Česku. Lékárny mají pacienta informovat o ceně, úhradě z pojištění i doplatku a nabídnout mu varianty léků bez doplatku.

Ministerstvo zdravotnictví chce, aby byla předloha schválena na prosincové schůzi Sněmovny. Další schůze výboru se uskuteční v takovém termínu, aby bylo schválení možné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?