Výbor: Senát by měl schválit růst plateb státu za pojištěnce

8. 10. 2013 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát by měl podle včerejšího doporučení ústavně-právního výboru schválit zákonné opatření o navýšení plateb za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Výbor chce provést v předloze jedinou formální změnu, opravit chybný odkaz na právní předpis. Senátní plénum rozhodne o opatření v polovině týdne, ještě je projedná garanční zdravotnický výbor.


Opatření zvyšuje od ledna platby státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 64 korun měsíčně z nynějších 723 korun. Někteří senátoři poukazovali na to, že růst plateb přichází do deficitního systému zdravotního pojištění pozdě. „Děláme vše pět minut po dvanácté,“ uvedl Miloš Malý (ČSSD). Podobně hovořila taky Eliška Wagnerová (za SZ), podle níž stát selhal, když „škrtil na nesprávných místech“.

Zpravodaj Vladimír Plaček (ČSSD) by si dovedl představit vyšší růst plateb. Chápe prý ale, že nyní by to nebylo kvůli dopadům na státní rozpočet reálné. Premiér v demisi Jiří Rusnok v neděli v ČT řekl, že pokud by senátoři chtěli platby navýšit nad vládní návrh, kabinet by zákonné opatření stáhl.

Vláda o navýšení plateb za státní pojištěnce jednala opakovaně. Rozpočet podle dřívějšího vyjádření ministra financí v demisi Jana Fischera původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun. Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát ale prosazoval variantu, kdy by se platby zvedly o 7,2 miliardy korun. Výsledkem byl nakonec kompromis ve výši 4,7 miliardy korun.

Pokud Senát zákonné opatření schválil, bude je ještě muset potvrdit nová Sněmovna na první schůzi. Systém zdravotního pojištění spotřebuje ročně celkem 290 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?