Vybrat si lékaře? Zatím iluze!

4. 6. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vybrat si lékaře, který vás bude operovat? Možnost, kterou od června nabízí ministerstvo zdravotnictví, pravděpodobně zatím zůstane jen na papíře. Nemocnicím totiž nikdo nedal konkrétní návod, jak v exponovaném provozu vyčlenit lékaře, kteří by mohli operovat konkrétní pacienty za úplatu.


Podle doporučeného ministerského sazebníku, který pro nemocnice není povinný, byste si nově mohli pro svou operaci objednat primáře za patnáct a vybraného řadového lékaře za pět tisíc korun.

Nemocnice se obávají žalob

Jenže například v Krajské nemocnici Liberec se tamní specialisté starají o pacienty z široké spádové oblasti, fungují tu vysoce specializovaná centra, a blokovat lékaře pro vybrané pacienty není příliš reálné. Navíc v minulosti padly i obavy, že pokud by si pacient vybral a zaplatil operatéra pro plánovaný zákrok a příslušný lékař pak musel v dohodnutém termínu asistovat na sále například u hromadné havárie nebo těžkého úrazu, nemocnice by mohla čelit žalobám za nedodržení smlouvy ze strany pacientů.

„Zatím jsme tuto možnost nezavedli. V době, kdy se o tom rozhodovalo, nebyly jasné všechny podrobnosti právě z oblasti legislativy,“ potvrdil mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Lukáš Gibiec. Mimo oficiální sdělení pak zdůraznil, že ve zdejší nemocnici pracují samí špičkoví profesionálové a vyžadovat k operaci primáře není podle něj nezbytné.

Podle mluvčího tak liberecká nemocnice čeká, až se zákon, šitý podle odborníků horkou jehlou, doladí a upřesní, aby vyhověl nárokům pacientům, ale zároveň neblokoval provoz nemocnic a zejména úrazových oddělení.

Ani v Nemocnici Jablonec se do novinky příliš nehrnou.

„V současné době mapujeme organizační možnosti a analyzujeme, zda by to bylo vůbec reálné a na na kterých odděleních. Nejméně do konce června ale k novému opatření rozhodně přistupovat nebudeme,“ zdůraznila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová.

Původně měla tato úprava platit od 1. dubna, nyní se posunula na 1. června, ale na finální podobě se podle našich informací na ministerstvu stále ještě pracuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?