Výhody měření frakční průtokové rezervy při koronární intervenci

11. 3. 2009 22:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozsáhlá mezinárodní studie prokázala, že při rozhodování o umístění stentu do koronární tepny je kromě koronarografického nálezu vhodné zohlednit i frakční průtokovou rezervu.


Frakční průtoková rezerva se stanoví porovnáním tlaku před stenózou a za stenózou při farmakologicky navozené maximální hyperémii.

Tímto postupem se lze vyvarovat subjektivního hodnocení významnosti stenózy. Studie se zúčastnilo 1005 nemocných s postižením několika koronárních tepen (multivessel disease). Polovina nemocných podstoupila implantaci drug-eluting stentů do všech míst koronarograficky určených; u druhé poloviny autoři implantovali stenty jen tam, kde frakční průtoková rezerva byla nižší než 0,8.

Nemocní v první skupině obdrželi průměrně 2,7 stentu a ve skupině druhé 1,9 stentu. Za jeden rok sledování došlo k úmrtí, nefatálnímu infarktu myokardu či revaskularizaci u 18,3 % nemocných ze skupiny ošetřené standardně. Zohlednění frakční průtokové rezervy toto číslo snížilo na 13,2 %. Výpočet frakční průtokové rezervy se tak jeví jako vhodný postup při určování místa implantace stentu u nemocných s multivessel disease.

New Engl Med, 2009, 360, p. 213-224Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková, Ph. D.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?