Vyjednávání odborů a zaměstnavatelů bude možná platit stát

28. 5. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyjednávání odborů a zaměstnavatelů na krajské a republikové úrovni možná bude ze zákona platit stát. Pravice ve Sněmovně tomu nezabrání. Vyplývá to z chystaných úprav vládní novely zákoníku práce, kterou poslanci poslali do závěrečného kola schvalování. Zástupci ANO a TOP 09 doporučili v zákoníku obnovit možnost smluvních platů buď v příspěvkových organizacích, nebo alespoň ve zdravotnických zařízeních.


Plošné zrušení možnosti smluvních platů ve státní sféře označil David Kasal (ANO) za nekoncepční, neboť dopadá i na instituce, na které se nevztahuje zákon o státní službě. Konkrétně jmenoval státní fondy a příspěvkové organizace. Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) to podpořil s tím, že smluvní platy by bylo vhodné zavést přinejmenším ve zdravotnických zařízeních.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se pozastavil nad ustanovením, podle něhož by měl stát platit sociální dialog. O prosazení této změny v sociálním výboru se podle něj postarali levicoví poslanci.

Vládní novela zákoníku práce má za cíl především zrušit sporný neúčinný zákon o úrazovém pojištění. Souběžně s tím předloha do kodexu vrací ustanovení o odškodňování za pracovní úrazy a nemoci z povolání, které byly v přechodných ustanoveních. Pravidla navíc norma slaďuje s občanským zákoníkem.

Zákon o úrazovém pojištění začal platit už v roce 2006, dosud nenabyl účinnosti. Odkládala se už čtyřikrát, naposledy loni na rok 2017. Neúčinný zákon předpokládá, že úrazové pojištění by zajišťovala Česká správa sociálního zabezpečení. Pojistné by vybírala jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by pak hradila rentu. Shoda na tomto modelu mezi politiky, odbory a zástupci podniků ale nepanovala. Nyní se zaměstnavatelé pojišťují u dvou komerčních pojišťoven - České a Kooperativy, případné odškodné se pak platí z tohoto pojištění.

Zrušení normy by mělo dát prostor k přípravě nového systému. Mluví se zatím o třech variantách. Nově by například mohly úrazové pojištění místo dvou nabízet všechny komerční pojišťovny, fungovalo by to podobně jako povinné ručení u vozidel. Druhou možností je placení pojistného do jediné veřejné pojišťovny. Ve hře by mohl být i systém dávek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?