Výjezdů záchranky v Pardubickém kraji je za sedm let dvojnásobek

4. 4. 2012 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet výjezdů Zdravotnické záchranné služby (ZZS) v Pardubickém kraji se v posledních sedmi letech zdvojnásobil. Minulý rok záchranáři vyjížděli zhruba k 40.000 případů. ČTK to dnes řekl ředitel záchranky Pavel Svoboda.


„Na tato čísla se dá reagovat pouze navýšením počtu zasahujících a zásahu schopných posádek,“ uvedl Svoboda. Podle něj se na nárůstu podílí omezení lékařské služby první pomoci v regionu, méně časté cesty praktických lékařů za nemocnými v terénu a stárnutí populace.

Pardubický kraj se snaží systém záchranné služby co nejvíce zefektivnit. V regionu je 15 výjezdových stanovišť, kraj soustředil dispečink záchranky do moderního krajského operačního střediska v Pardubicích. K některým případům jezdí lékař ve speciálně upraveném osobním voze, což je takzvaný model rendez-vous, k jiným velká sanita s posádkou ve složení záchranář a řidič.

Od letošního dubna je většina výjezdových stanovišť vybavena novými vozy. V posledních dvou letech kraj koupil 12 velkých sanit značky Volkswagen a Mercedes-Benz a pět osobních vozů Škoda Yeti za téměř 40 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?