Výkon traumacentra je nyní stabilní, jen nižší než dříve

15. 7. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Traumatologické centrum Pardubické krajské nemocnice zaznamenalo v posledních dvanácti měsících mírný pokles výkonů.


„Například počet nejvážnějších polytraumat, kterých bylo dříve kolem 100 ročně, se snížil asi o 15 procent,“ řekl ředitel krajské nemocnice Josef Šimurda.

Přesto se nenaplnily obavy nemocnice, že po vyřazení z elitní sítě traumacenter toto pracoviště zanikne či bude silně omezena jeho činnost. „V praxi žádný problém nemáme, vadí nám jen nejasné vymezení typů nemocnic a jejich výkonů,“ konstatoval Josef Šimurda.

Pokles přičítá částečně systému financování výkonů zdravotními pojišťovnami a také fungování záchranky, která musí v terénu volit, zda přiveze pacienta do Pardubic nebo do Hradce Králové.

Asi 1200 pacientů

Pardubické traumatologické pracoviště je podle slov Josefa Šimurdy schopné zvládnout všechny případy vyjma vysoce specializovaných kardiochirurgických zákroků, kterých je ale jen několik ročně. Celkový počet pacientů dosahuje ročně asi 1200.

Traumacentrum vyřadil bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ze sítě specializovaných pracovišť v prosinci 2008. Důvodem byly údajné nedostatky zjištěné při auditu center. Ministerstvo celkově prosadilo redukci jejich sítě, kdy na jedno má připadat oblast se zhruba milionem pacientů.

Přes protesty nemocnice, jejího vlastníka Pardubického kraje, magistrátu města i petici s téměř šestadvaceti tisíci podpisy se rozhodnutí nepodařilo zvrátit. Vedení pardubické nemocnice ministerstvu vytýká, že jasně nedefinovalo jednotlivé úrovně traumacenter v zemi a výkony, které mají zajišťovat.

Pacienty pardubické traumatologie jsou převážně lidé s kombinovanými zraněními po automobilových nehodách. Část pacientů namísto do Pardubic směřuje do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Ztráta statutu

Kvůli ztrátě elitního statutu ale zdravotnické zařízení přišlo o možnost získat dotaci 80 milionů korun na další rozvoj.

Nemocnice si proto ze svých peněz pořídila dva nové počítačové tomografy a magnetickou rezonanci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?