Vylíčil: Výpovědi ještě na stole žádné nemám

3. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nízké platy lékařů, nesystémovost ve zdravotnictví a další problémy stojí za výzvou Děkujeme, odcházíme. V Litomyšlské nemocnici ji podpořilo dvacet procent lékařů. Ředitel Libor Vylíčil však zatím nemá na stole ani jednu výpověď.


V uplynulých dnech jednali zástupci nemocnic s hejtmanem Radko Martínkem. Vedení nemocnice o krizovém scénáři sice uvažuje, ale zatím vyčkává. Karty v rukou v tuto chvíli drží lékaři. Na nich závisí další osud nemocnice.

Krizový stav podle Libora Vylíčila možná hrozí také nemocnici v Litomyšli. „Počet lékařů je na dolní hranici. Využíváme je intenzivněji než v jiných zařízeních,“ uvedl ředitel Libor Vylíčil. Pokud lékaři splní hrozbu a dvacet procent z nich, kteří výzvu podpořili, také podá výpovědi, bude to pro nemocnici znamenat velké problémy. „Zejména menší oddělení by se potýkala s nedostatkem lékařů,“ dodal ředitel.

Lékařům nejde pouze o jejich platy. Důvodů, proč výzvu „Děkujeme, odcházíme“ podpořili, je více. „Je to stejné jako jinde v republice. Jde o nesystémovost zdravotnictví, dlouhodobě podhodnocené platy. Všichni o problémech ví, ale máme dojem, že nikdo nic neřeší,“ řekl lékař a předseda Lékařského odborového klubu v Litomyšli Vít Heblt. Přiznává, že také on uvažuje o odchodu z nemocnice.

Lékař Vít Heblt ale podotýká, že je nutné otevřít dialog o tom, kam se bude české zdravotnictví ubírat. „Je to nejen boj za lékaře a jejich platy, ale také boj za pacienty. Musí mít zajištěnou odpovídající léčbu a mají nárok na to, aby si se svým lékařem mohli popovídat v češtině a nemuseli se učit cizí jazyky,“ dodal Vít Heblt.

Průměrný plat lékaře v Litomyšlské nemocnici činí podle ředitele Libora Vylíčila zhruba padesát šest až padesát osm tisíc korun. Základní hrubá mzda mladého lékaře je přitom osmnáct tisíc korun, po dvou letech praxe se zvýší asi na dvacet dva tisíce korun.

Otázkou však zůstává, jak bude nemocnice fungovat, až dvacet procent lékařů skutečně odejde. Žádná výpověď sice zatím nepadla, ale co kdyby… „Pak přijde na řadu krizový plán. Budeme jednat s primáři, abychom zajistili provoz jednotlivých oddělení a vyhověli požadavkům zdravotních pojišťoven. Existuje totiž určité minimum, které nelze překročit. Opravdu až krajním řešením je zavírání oddělení,“ vysvětlil ředitel nemocnice Libor Vylíčil.

Vedení Litomyšlské nemocnice zaujalo vyčkávací postoj. Čekají, zda do konce měsíce dostanou nějaké výpovědi lékařů. „Čekáme na postup lékařů a jednáme s odbory. Pak budeme situaci řešit,“ řekl Vylíčil. Podle Víta Heblta z Lékařského odborového klubu přijdou výpovědi centrálně a přes právníka budou předány managementu nemocnic.

Libor Vylíčil počítá s tím, že někteří lékaři skutečně skončí. „Kolik jich bude a z jakých oddělení, to v tuto chvíli nevíme,“ dodal ředitel. Jedno je však jisté. Pokud lékaři opravdu z nemocnice v Litomyšli odejdou, na dlažbě nebo v evidenci úřadu práce určitě neskončí.

„Mají možnost jít pracovat do ambulantní sféry. Část mladých lékařů, kteří umí jazyky, najde uplatnění v zahraničí. Evropská unie je pro ně otevřená. Ti starší mají jako velkou devizu zkušenosti, určitě je zaměstnají i jiné nemocnice,“ sdělil Vít Heblt.

Jenže problémy ve zdravotnictví, to nejsou jen nízké platy doktorů. „Mnohé sestry mají vysokoškolské vzdělání, ale pracují za peníze, které tomu rozhodně neodpovídají. Je to celý komplex potíží. Pardubický kraj musí říci, jak máme nemocnici dále vést, jestli zachovat veškerá oddělení, nebo některá omezit,“ uzavřel Libor Vylíčil.

Profese lékaře a zdravotní sestry je sice ve společnosti morálně velmi ceněná, ale finančně je to už horší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?