Výpověď smlouvy firmě ze strany VZP je neplatná, rozhodl soud

15. 2. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpověď jedné ze smluv ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) společnosti Home Care Services&Supplies (HCSS), která pro ni zajišťuje domácí zdravotní péči, je neplatná.


Rozhodl o tom v pondělí nepravomocně Okresní soud v Hradci Králové, který rozhodoval pouze o smlouvě uzavřené v Královéhradeckém kraji. ČTK to řekl majitel společnosti Petr Jenka. Další čtyři spory o platnost výpovědi smluv vede firma i s dalšími pobočkami VZP.

Podle Jenky nařídil generální ředitel VZP Pavel Horák v lednu 2010 ředitelům pěti krajských poboček, ať okamžitě zruší smlouvy se společností HCSS. Rámcové smlouvy pro firmu přitom platily do roku 2015. Ředitelé je vypověděli s platností od července 2010, po pěti měsících se firma obrátila se žalobami na soudy.

„Do dnešního dne nesdělili, jaké k výpovědím měli důvody. Výpověď pro Královéhradecký kraj VZP odůvodnila teprve po 20 měsících až na výzvu soudu, avšak ve spise není založen žádný listinný důkaz prokazující tvrzená pochybení HCSS,“ sdělil Jenka.

Za neplatnou označil výpověď tamní smlouvy rovněž Okresní soud v Jihlavě, VZP se však proti rozhodnutí odvolala. Naopak Obvodní soud pro Prahu 3 dal za pravdu pojišťovně, když jako oprávněné uznal dva ze tří uvedených výpovědních důvodů. Podle obvodního soudu společnost neposkytla náležitou součinnost při provádění kontrol pojišťovnou a také porušila své povinnosti tím, že si sama vyplňovala některé doklady, které byly navíc v určitých případech lékaři dodatečně měněny. Rovněž firma se s verdiktem nespokojila, spor tak bude řešit pražský městský soud.

Společnost, která dál poskytuje zdravotní péči i pojištěncům VZP, ale od července 2010 za ní podle Jenky nedostává zaplaceno, zatím vyčíslila škodu na 100 milionů korun. Předpokládá, že pokud by soudy rozhodly v její prospěch, může za neuhrazené služby, poškození dobrého jména na zdravotnickém trhu a za soudní náklady inkasovat až 200 milionů korun.

Zbylé dvě žaloby týkající se výpovědí smluv v dalších krajích budou projednávat soudy v Ústí nad Labem a v Praze 1.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?