Výpověď stáhli už 4 lékaři

18. 1. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
První vyškovští lékaři, kteří podali koncem roku výpověď a dali tak souhlasné stanovisko k výzvě Děkujeme, odcházíme, ji už zase stáhli. S poměry ve zdravotnictví nebylo spokojených sedmačtyřicet vyškovských lékařů, celkově je jich včetně externistů ve vyškovské nemocnici šestadevadesát. "Písemně už mám na stole tři takové případy," potvrdila personálně-právní náměstkyně nemocnice Taťána Menoušková.


Podle mluvčího krajského úřadu Jihomoravského kraje Jana Chmelíčka je počet těch, kteří si své stanovisko rozmysleli, o jednoho víc. Ředitelé jednotlivých krajských nemocnic se totiž včera sešli s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, aby mu poskytli aktuální informace o stavu výpovědí lékařů.
Ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová už dřív naznačila, že s jednotlivými lékaři hodlá hovořit.
„Zatím jsme s nimi nemluvili, přesto plánuje, že tak učiníme dle toho, jak se bude situace dál vyvíjet,“ prohlásil náměstek zdravotní péče vyškovské nemocnice Stanislav Boček. Výpovědní lhůta vyprší na konci února.
Ze současné situace podle doktorů nelze vinit jednotlivé nemocnice. Podle lékaře chirurgického oddělení vyškovské nemocnice a člena Lékařského odborového klubu (který vyzval lékaře v nemocnicích, aby se připojili k podání hromadné výpovědi, pozn. redakce) Jaroslava Kubaláka není výzva namířená proti vedení nemocnice, ale jde podle něj o celorepublikový, dlouhodobě neřešený problém. „Informaci o těch, kteří výpověď stáhli, nemám, je to ostatně věc každého lékaře,“ uvedl chirurg.
Podle něj je řada jeho kolegů rozhodnutá odejít z českého zdravotnictví. Někteří prý zakotví v Německu, Velké Británii nebo ve Švédsku. „Vím o kolezích, kteří se skutečně nevrátí. V počátku nebyl důvod hledat si nějaké jiné místo, hlavní snahou bylo a je upozornit na situaci ve zdravotnictví. V České republice navíc nemá smysl si hledat zaměstnání, když se nebude nic dít, odejdeme,“ zdůraznil Kubalák.
Na webových stránkách vyškovské nemocnice se mezitím objevily informace o volných pracovních místech. Nemocnice přijme internistu, chirurga, lékaře na dětské oddělení, na ARO a na gynekologicko-porodnické oddělení. Ve všech případech má jít o lékaře s atestací nebo v přípravě na ní.
Třeba Vyškovanka Otýlie Paludová platové požadavky lékařů chápe, ale forma protestu se jí nelíbí. „Dobře ohodnocení nejsou, ale i tak je to z jejich strany tak trochu vydírání. Jsem přesvědčená, že jakmile se bude blížit konec výpovědní lhůty, budou žádosti stahovat. Ne všechny čeká krásná budoucnost v zahraničí,“ myslela si.
Odboráři vyhlásili akci Děkujeme, odcházíme, aby přinutili vládu jednat o situaci v českém zdravotnictví.

Smyslem výzvy je především splnění dvou podmínek nespokojených lékařů. První znamená převedení vzdělávání do kompetence České lékařské komory. Další podmínkou jsou lepší platové podmínky. Odboráři požadují jednotnou mzdovou normu pro zdravotníky. Základní plat by odpovídal jeden a půl násobku průměrné mzdy u začínajícího a trojnásobku paku atestovaného lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?