Výpověď? Téměř polovina lékařů

15. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Akci Děkujeme, odcházíme podpořilo svými výpověďmi osmapadesát lékařů břeclavské nemocnice. Podle odborářů hrozí kolaps.


Nízká hodinová mzda, velké množství přesčasové práce u řady lékařů, neustále se zhoršující podmínky dalšího vzdělávání, narůstající administrativa a další dlouhodobě neřešené problémy.

To jsou podle doktora a předsedy Lékařské odborové komory břeclavské nemocnice Petra Laška jedny z nejzásadnějších důvodů, kvůli kterým se osmapadesát lékařů z břeclavské nemocnice rozhodlo podepsat výpovědi pod záštitou akce Děkujeme, odcházíme. Což podle jeho slov může v nejkrajnějším případě ohrozit fungování nemocnice.

„Pokud všichni lékaři, kteří podají výpověď, prvního března nepřijdou do práce, tak zachování stávajícího rozsahu a kvality práce nebude možné,“ nechal se slyšet Lašek s tím, že podepsané výpovědi odešlou také lékaři z břeclavské nemocnice v nejbližší době pražské advokátní kanceláři.
„Kancelář zkontroluje, zda jsou v pořádku a rozešle je zaměstnavatelům,“ vysvětlil postup Lašek, podle nějž pracuje v břeclavské nemocnici asi 125 doktorů.

Největší podpory se podávání výpovědí v Břeclavi dočkalo na dětském, interním, plicním, ortopedickém a infekčním oddělení a na ARO.

Jak však Lašek záhy dodal, akce nemá za úkol vyhánět lékaře z republiky ani mimo obor. „Většina lékařů doufá, že pod tímto tlakem dojde k řešení tohoto stavu, a proto si zatím práci mimo obor nebo republiku nehledá, což se ovšem může změnit,“ upozornil předseda břeclavské Lékařské odborové komory.

Osud nemocnice není lhostejný ani jejímu vedení. „Ředitelka Janka Bambasová komunikuje s představiteli lékařské odborové komise a s jejím předsedou,“ uklidnila mluvčí nemocnice Radomíra Schweitzerová.

Ta potvrdila také Laškova slova. „Cílem není poslat lékaře do emigrace, ale vyvinout tlak na zlepšení pracovních podmínek. Předpokládáme tedy, že k vyhrocení situace nedojde a bude řešená na centrální úrovni přijetím koncepčních rozhodnutí,“ vylíčila mluvčí.

O tom, že odpovědnost leží především na bedrech státu, je přesvědčený také břeclavský starosta a krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý. „Měl jsem minulý týden v pondělí jednání s odboráři a hejtmanem na kraji. Rozumím hněvu, který je k této akci vedl. My taháme každopádně za kratší konec. Nejsme schopní ovlivnit to podstatné, co lékaři žádají. Totiž navýšení jejich platu,“ krčil rameny Ryšavý.

„Povinnost zajistit zdravotní péči pro obyvatele je na zdravotních pojišťovnách a ty řídí buď přímo nebo nepřímo de facto vláda,“ připomněl starosta s tím, že kraj situaci monitoruje a chystá opatření, pokud by skutečně akce vygradovala. V Městské nemocnici Hustopeče podle tamního starosty Luboše Kuchynky o ničem podobném neuvažují. „Minulý týden jsem měl jednání s ředitelkou nemocnice a nic nezmiňovala. Takže si myslím si, že kdyby něco chystali, oznámila by nám to,“ řekl Kuchynka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?