Výpověď v nemocnici nestáhli jen dva lékaři

1. 3. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pouze dva lékaři z čtyřiadevadesáti, kteří v novoměstské nemocnici dali výpověď v souvislosti s odborářskou akcí Děkujeme, odcházíme, ve zdravotnickém zařízení ke včerejšímu dni ukončili pracovní poměr.


„Ostatní lékaři stáhli výpovědi hromadně minulý týden, nemocnice tak funguje zcela bez omezení, není už třeba rušit a odsunovat naplánované operační zákroky,“ informoval mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl. Dodal, že dva lékaři, kteří odešli, nijak fungování zařízení neovlivní.

„Věděli jsme dopředu, že plánují odejít jinam, a to bez ohledu na výsledek odborářské akce, uvažovali o tom již předtím,“ dodal mluvčí.

Krize skončila

„Jsem ráda, že jsou naši lékaři opět na svých místech. Je před námi hodně práce a doufám, že budeme pro naše pacienty opět důvěryhodným partnerem,“ vyjádřila se ředitelka nemocnice Věra Palečková.

Náklady spojené s důsledky nutného omezování provozu kvůli podaným výpovědím lékařů s přihlédnutím k očekávanému najetí všech pěti nemocnic do obvyklého provozu, vyčíslil už v minulém týdnu kraj Vysočina na téměř dvacet milionů korun.

„S tímto propadem se bude muset hospodaření nemocnic během následujících deseti měsíců vyrovnat,“ poznamenal k tomuto číslu hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Právě na Vysočině podali lékaři nejvíce výpovědí v celé republice, jejich odchodem byly nejvíce ohrožené obory, jako je anesteziologie, chirurgie, interní lékařství či gynekologie.

Odborářská kampaň Děkujeme, odcházíme se naplno rozběhla v září minulého roku, nespokojení lékaři požadovali kromě navýšení svých platů také koncepční změny ve zdravotnictví a také nový systém jejich dalšího vzdělávání tak, aby neměli důvod odcházet za prací do ciziny. K hromadnému exodu ke dnešnímu dni bylo v celé republice připraveno 3 837 z osmnácti tisíc nemocničních lékařů. Další stovky lékařů se chystaly alespoň vypovědět dohody o přesčasech. Zatímco se doktoři s vládou dohadovali, v nemocnicích se začali připravovat na zavedení omezeného provozu.

V Novém Městě na Moravě se například v polovině února vznášel otazník nad některými složitými operacemi, po kterých by nutnost hospitalizace pacienta přesáhla až do března.

„Běžné operativní zákroky, po kterých bývá pacient na nemocničním lůžku dva až tři dny, se však prováděly beze změn,“ připomněl mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl.

Rebelujícím lékařům nejdříve vláda, ani ministr zdravotnictví Heger nechtěli ustoupit, nakonec se v polovině února podařilo najít kompromis, bylo podepsáno memorandum mezi vládou a odboráři a lékaři poté své výpovědi stáhli. V novoměstské nemocnici podalo výpověď k poslednímu prosinci minulého roku 94 lékařů ze 130.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?